2024. Március 29. péntek
Hogyan védekezzünk? -  Hogyan védekezzünk?
A tavasz beköszöntével egyre több idõt töltünk a szabadban. A jó idõt azonban a kullancsok is szeretik, de legfõképp minket és kedvenceinket, ezért fontos tudni, hogyan kerülhetjük el a kullancsok által terjesztett fertõzéseket.

Dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedekben egyre enyhébbé váló telek, a tartósan talajmenti fagyokkal telt napok számának csökkenése miatt folyamatosan nõ a kullancsok létszáma. Idén ezt az is tetézi, hogy jelentõs területeket sújt az árvíz és a belvíz. A víz levonulta után fakadó buja növényzet ideális életteret nyújt számos olyan állatnak, melyeken a kullancsok is élõsködnek, így a kullancsok terjedése is fokozódik.

"Az erdeimezei állatok közül fõleg a kisrágcsálók, rigók, pelék, sünök (de egyéb vadállatok is) fenntartói-hordozói a kullancs terjesztette agyvelõ és agyhártyagyulladás vírusának, a Lymekór baktériumának, valamint a kutyák babeziozisát okozó vérélõsködõjének. Ezen állatok, mint a kórokozók és a kullancsok felszaporodásának okozói fokozott veszélyt jelentenek a nagy számuk miatt." Tudnunk kell, hogy az erdõkmezõk mellett a közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte.

Hogyan védekezzünk?

Mindenképpen tájékozódjunk orvosunknál, állatorvosunknál lakó, nyaralóés munkahelyük kullancsfertõzöttségérõl.

Mielõtt kirándulni indulunk, oltassuk be magunkat és egy éves kortól gyermekeinket a kullancs terjesztette agyvelõés agyhártyagyulladás ellen. Fontos tudni, hogy a háziorvossal, gyermekorvossal egyeztessük a szükséges oltási sorozat idõbeli beosztásást, s ne felejtsük a szükséges emlékeztetõ oltásokat sem beadatni, hogy a védettségünk folyamatos legyen. (A védõoltás nem a kullancs ellen, hanem egy az általa terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelõ és agyhártyagyulladás ellen véd.)

A természetbe induláskor a kullancsok (ill. a többi kullancs terjesztette betegség) ellen úgy védekezhetünk, hogy könnyen ellenõrizhetõ ruházatba menjünk a zöldbe, és félóránként tartsunk kullancsvizitet. Ruházatunkat, fõleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál fújjuk le a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztó spayval.

A hosszúszõrû kutyákat nyírassuk le, mert a kopasz bõrt az irritáló napsütés okán nem csípik a kullancsok.

Állatorvosunkkal oltassuk Lymekór ellen kutyáinkat. A többi kullancs terjesztette betegség ellen úgy védekezhetünk, hogy például kullancs riaszóírtó rácsöppentõ oldatot (spotont), vagy nyakörvet teszünk rá. A kullancsok elleni védelem közvetve megvédi kedvencünket a babeziák támadásától is.

Ha a védekezés ellenére mégis kullancscsípést szenvedünk, vagy szenved el kutyánk, akkor a kifejlett vérszívót az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban kapható kullancseltávolító kanállal távolítsuk el szakszerûen.

Hogyan védekezzünk?

Kullancsvisszaküldési lehetõség idén is Idén is igénybe vehetõ a Kullancsszövetség kullancsvisszaküldési akciója, melynek tavalyi eredményei azt mutatták, hogy minden ötödik kullancs hordozta a Lymekór valamelyik baktériumát. A szakszerûen eltávolított élõsködõ laboratóriumi vizsgálatra való küldéshez szükséges egységcsomagok megvásárolhatók a patikákban.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Lyme Ambulancia Laboratóriumába (1125Budapest, Istenhegyi út 2931.) eljuttatott kullancsokról a laboratórium 4000,Ft díjfizetés ellenében vizsgálja meg, hogy hordozzae a Lymekór baktériumát. A vizsgálatokat plusz 500,Ft-tal támogatja a Kullancsszövetség, hogy a lakosság számára enyhítse a kiadásokat.

A kullancs beküldéssel és egyéb kérdéseikkel május végéig forduljanak munkanapokon 8-18 óráig a Kullancsszövetség információs számaihoz: 2245491, v. 2245492, ill. egész éven át a www.kullancsinfo.hu honlapon informálódhatnak.



Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés