2024. Július 16. kedd
Az ár jelzi a minőséget -  Hagyományosan érlelt és gyorspácolt -  Tárolás
A minőségi és mennyiségi dömpingben való eligazodást segítik szakértők a Teszt plussz magazin húsvéti sonkákról szóló összeállításában. Mi alapján válasszuk ki a húsvéti asztalra szánt sonkát?

Sonkája kizárólag a sertésnek van. Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felső része. Szigorúan véve csakis ezt a húst hívhatjuk sonkának, noha így nevezik az első láb felső részét, a lapockát, amelyből szintén készül sonka.

Az ár jelzi a minőséget

A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót. Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst, és több hozzáadott anyagot tartalmaz. A hagyományos magyar sonkák hozzávetőleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak .

Hagyományosan érlelt és gyorspácolt

A hagyományosan érlelt, illetve pácolt sonkák mellett az üzletekben igen nagy a gyorspácolt sonkák aránya. Míg az előbbiek esetében a só hosszú idő alatt éri el a sonka belsejét, addig a gyorspácolás lényege az, hogy konyhasóoldatot fecskendeznek a húsba. Ezt követően néhány napig sós vízben áztatják, szárítják, s néhány hét alatt beérik.

A gyorspácolt terméket állományjavítóval, fehérjével, olykor szójával dúsítják. Erre a gyors érlelés miatt szükség is van, mivel az eljárás során vizet juttatnak a termékbe. Az állományjavítók feladata megtartani a sonkában a viszonylag komoly mennyiségű folyadékot. Ha az ilyen eljárással készült sonkát fóliában árusítják, gyakran látható a kivált lé, ami kisebb mennyiségben nem hiba, csupán ennek a technológiának a következménye. Ha viszont a fólia felpúposodik, vagyis gáz képződik benne, akkor ne vegyük meg, mert valószínűleg megindult a romlás. Figyeljünk arra is, hogy a sonka ne legyen túlságosan kemény, illetve beszáradt.

A felvágatlan sonkáról kívülről nem állapítható meg, hogy hagyományosan érlelt vagy gyorspácolt, főtt terméket lát-e a vásárló. Felvágás után már látható, hogy a hagyományos nyers sonka jellemzően sötétvörös, a gyorspácolt termék viszont sokkal világosabb.

Tárolás

A sonkát otthon hideg, szellős helyen, vagy a hűtő legfelső polcán, körülbelül 5 Celsius fokon kell tárolni. A felhasználásig, illetve a főzésig ajánlatos meghagyni az eredeti fóliában. Természetesen a főtt sonka is elromolhat, sőt a füstölés sem védi meg ettől.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés