2024. Július 22. hétfő
A magyarok 56 százaléka tartja magát túlsúlyosnak, közülük 18 százalék próbálkozik fogyókúrával, ami Európában messze a legalacsonyabb arány – tárta fel a Nielsen piackutató internetes felmérése.

Az 52 országban végzett internetes felmérés keretében ötszáz magyart kérdeztek meg. A válaszokból kiderült, hogy a fogyókúrázók 16 százaléka próbálkozik diétás tablettákkal és italkeverékekkel, miközben hasonló körben az európai átlag 6 százalék. Az orvos által felírt gyógyszer viszonylag kedvelt és ismert eszköz a diétázók között, mert a megkérdezettek 7 százaléka említi, míg földrészünk átlaga 3 százalék.

fogyókúra

Az egészségesebben étkezni kívánó magyarok közül legtöbben a csokoládé, a cukor és a zsíros ételek fogyasztását korlátozzák. A megkérdezettek körében népszerű diétás módszer, amikor a megszokott ételekből kevesebbet fogyasztanak. Sokan esküsznek a frissebb, kevésbé feldolgozott élelmiszerek vásárlására – derül ki az amerikai piackutató, információs és médiavállalat MTI-hez eljuttatott felméréséből.

Bár saját elmondásuk szerint a magyarok 93 százaléka végez testmozgást, általában mégis ritkán mozognak. Minden harmadik magyar szokott sétálni, minden tizedik tornászni. A futók vagy kocogók aránya 8, a csapatsportot űzőké és az aerobikozóké 6-6 százalék. Az úszást, jógát, teniszezést, pingpongozást, tollaslabdázást és a squash-t 4-4 százalék nevezte meg.

A nemzetközi kitekintésben jelentősen túlsúlyosnak a spanyolok, a hollandok és a belgák mondták magukat. A megkérdezés időpontjában a legtöbb fogyókúrázót Görögországban, Franciaországban, Írországban és Spanyolországban tárta fel a kutatás. Azok közül, akik diétáznak, 68 százalékuk a csokoládéról és a cukorról mond le. Sportolni leggyakrabban a dánok, a svédek és az írek szoktak. Sétálni leginkább az írek, a finnek és az angolok mennek.

A Nielsen felmérése a testsúlyról és a fogyókúrázásról a világon a legnagyobb ilyen jellegű kutatás: 2008 őszén öt világrész 52 országában 26 200 rendszeres internetezőt kérdeztek meg.


Forrás: MTI
2009. 02. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés