2024. Július 22. hétfő
Az eszünk sem irányít -  Elég, ha csak koplalunk? -  Mit ne felejtsünk el?
Sokan szeretnének gyorsan megszabadulni a felesleges kilóktól, egy fogyókúra eredményét azonban nehéz megtartani. Ha alaposan és őszintén megvizsgáljuk étkezési szokásainkat, a megoldás is könnyebb lesz. Hasznos tippek fogyáshoz.

A túlsúlyosság és elhízás míg korábban csak esztétikai problémaként jelentek meg, mára a lehetséges szövődmények, különböző káros következmények kockázataként szerepelnek a tudományos szakcikkekben. Ezekből a cikkekből nyilvánvalóak a súlyfelesleg leadásából származó előnyök. Ahogyan az egy 12 éven át tartó vizsgálatból kiderült: 10 kiló felesleg leadása mintegy 20%-kal csökkentette az elhízásból fakadó összhalálozást, 37%-kal a daganatos halálozást, 9%-kal pedig a végzetes kimenetelő szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Ugyanez a 10 kilogramm mínusz mintegy 40%-kal fogta vissza a túlsúly következményeként felborult cukoregyensúly miatt kifejlődő diabéteszes halálozás számadatait; gyakorlatilag minden leadott kilogramm 3-4 hónappal meghosszabbítja a cukorbeteg életét.

Fogyókúra sikerének titkai

Az eszünk sem irányít

Táplálkozási szokásaink megváltoztatása, egy valóban eredménnyel kecsegtető fogyókúra véghezvitele általában nem egyszerű, gyakran ugyanis nem az eszünk irányítja azt, hogy mit és mennyit eszünk, még kevésbé a szervezetünk valódi szükségletei, hanem tudatalatti késztetések.

Ha válaszolunk a következő kérdésekre, talán jobban megértjük, miért fogyasztunk túl sokat a hizlaló finomságokból.

• Milyen helyzetekben, és miért eszünk, illetve iszunk túl sokat?
• Túl gyorsan eszünk, és ezért talán többet is, mint amennyire valóban szükségünk van ahhoz, hogy jóllakjunk?
• Lehet, hogy az evést illetően megpróbáljuk visszafogni magunkat, közben azonban nagyobb mennyiségű alkoholt vagy cukortartalmú italt fogyasztunk?
• Gyakran előfordul, hogy kihagyunk egy főétkezést, és ezért néhány óra múlva alig kontrollálható farkaséhség gyötör minket?

Étkezési szokásaink és étrendünk elemzésével (és talán táplálkozási tanácsadó segítségével) találhatunk megfelelőbb módot is arra, hogyan zabolázhatjuk meg túlzott éhségünket, illetve hogyan csillapíthatjuk kevésbé kalóriadús ételekkel.

Elég, ha csak koplalunk?

A szakember segítségével összeállított étrend azonban nem minden. Az eredményes fogyókúrához rendszerint lelki támaszra, irányításra is szüksége van a lefogyni kívánó páciensnek. Fontos, hogy ismerje a szervezet fogyással szembeni védekezési reakcióit, a zsírraktárak működési elveit, mivel ellenkező esetben megalapozatlan elvárásokat támaszt a fogyókúrával szemben, ami óhatatlanul kudarchoz vezet.

Az emberek sokszor nem képesek kivárni, hogy a testtömeg csökkenjen, emiatt a fogyókúrát feladják. Hogy miért? Koplaláskor először a szénhidrát ürül ki az izmokból, s az éhezés ellenére a zsír csak lassan kezd eltűnni. A fogyókúra során ugyanis a szervezetnek hirtelen kell lemondania a megszokott táplálékmennyiségről, s ilyen esetben testünk automatikusan "éhezés"-programra kapcsol át. A rövid távúnak vélt táplálékhiányt a szervezet gyorsan akarja pótolni, ezért a lehető legrövidebb idő alatt hasznosítható tápanyagforrásokhoz nyúl, azaz a főként a májban és az izmokban elraktározódó cukorhoz. Mivel a cukrokhoz sok víz kötődik, ezért a fogyókúra első szakaszában bekövetkezett súlyleadás elsősorban a vízveszteségnek köszönhető. A fogyókúrára kényszerített szervezet csak körülbelül az ötödik naptól nyúl hozzá a zsírtartalékokhoz.

Mit ne felejtsünk el?

Ha nem akarunk plusz kilókat felszedni, vagy meg kívánjuk őrizni a sikeres fogyókúra eredményét, tartsuk szem előtt az alábbi szabályokat:

• Reggeli: 25%, ebéd: 50%, vacsora: 25% – ez az optimális energiamennyiség napi elosztásban. A nyugodtan elfogyasztott reggeliért megéri előbb felkelni. Az ebéd álljon lehetőleg a következő menüből: saláta, leves, főzelék, gyümölcs. A vacsorát este hétig fejezzük be, később már ne terheljük a gyomrunkat semmivel.
• Minden este ellenőrizzük a súlyunkat. Ha az aznapi túlsúly meghaladja az 1,5 kg-ot, másnap inkább együnk zöldséget, gyümölcsöt, sovány sajtot.
• Hetente egyszer felejtsük el a nehéz ételeket.
• Havonta egyszer legyen egy olyan napunk, amikor csak folyadékot fogyasztunk. Ez felér egy egészségügyi "gyomormosással".
• Az étrendi rosthiány pótlására rostkészítményeket fogyasszunk. Ezek az élelmiszerek teltségérzetet keltenek, így kitűnő kiegészítői a fogyókúrának is.
• Legalább napi másfél liter folyadékot igyunk meg. Gyümölcslé, gyógyteák, ásványvíz – a legjobb "ivókúra".


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés