2024. Július 24. szerda
Hiába tartja be a hatásosnak ítélt fogyókúrát, a plusz kilók csak nem akarnak eltűnni? Lehetséges, hogy valamelyik gyakori fogyókúrás hiba lehet az oka. Dr. Sarah Schenker brit fogyókúrás szakértő szerint ezek többsége könnyen korrigálható, a lényeg, hogy nem szabad a diétát feladni.

Olajos magvak nassolása
Kutatások szerint az olajos magvak hosszabb időre eltelítik az embert, mint például a kekszek, továbbá tele vannak tápanyagokkal és rostokkal. Igen ám, de kalóriával és telített zsírsavakkal is. Egymaroknyi mogyoró például 150 kalória.
A megoldás: 1-2 szem is elég, nem kell marokszám enni.

Fogyókúra leggyakoribb hibák

Mindennapos méredzkedés

A napi súlyingadozás a test víztartalmának változásával okolható, ami egyáltalán nem jelzi a zsírréteg csökkenését.
Megoldás: Hetente csak egyszer kell a mérlegre állni, mindig ugyanabban az időpontban, ruha nélkül, a vécé használata után.

Sok gyümölcs fogyasztása
Csak mert a gyümölcs egészséges, még nem biztos, hogy segít a fogyásban. Kutatások kimutatták, hogy a gyümölcsben található cukor (fruktóz) nem kelt ugyanolyan teltségérzetet, mint a hagyományos cukor, vagyis gyümölccsel ritkán lehet jóllakni.
Megoldás: Elegendő gyümölcsöt kell enni, de érdemes egy kis fehérjével társítani (például egy szelet sonkával, vagy egy kis hummusszal), így jól lehet lakni tőle.

Extra kalóriák az italokban
A folyamatos gyomorkorgást csak óvatosan lehet csillapítani a literszám fogyasztott kapucsínóval és teával. A hagyományos tejes kávé 120 kalóriát és 8 gramm zsírt jelent. Nyolc csésze tea „csak egy kis” tejjel már 400 kalória többletbevitel.
Megoldás: Zsírszegény tej és gyógyteák.

A csirke bőre
Az rendben is van, ha valaki a vörös húsokat és feldolgozott hústermékeket az egészséges, sovány csirke- és pulykahúsra cseréli. De ha megeszi a bőrét, akkor azzal felesleges zsiradékot visz be a szervezetébe.
Megoldás: Már az elkészítés előtt el kell távolítani a szárnyas bőrét.

Diétás italok
Néhány tanulmány azt sejteti, hogy eredményesebb a fogyókúra a nullkalóriás italok nélkül. A mesterséges édesítők beindítják az emésztési folyamatot, emiatt az ember éhes marad, és még többet akar enni.
Megoldás: Víz és gyümölcsteák.

Saláták öntettel
Egy saláta is tartalmazhat ugyanannyi kalóriát, mint egy közönséges egytálétel, ha alaposan nyakon öntik dresszinggel. Az üzletben vásárolt francia öntet kanalanként 70 kalória, az otthon készített olaj-ecet mártás adagonként 100 kalória.
Megoldás: Az étteremben külön kell kérni az öntetet, otthon pedig saját kezűleg elkészíteni.

A nyalánkságok teljes körű törlése
A legeredményesebb diéták 80 százalék szigort és 20 százalék kényeztetést tartanak jónak. Megoldás: néha fontos elcsábulni egy kis darab csokoládéra vagy egy pohár vörösborra.

Magvak mint ízesítők
A tökmag, a napraforgómag, a szezámmag és a lenmag nagyon népszerű és egészséges módja annak, hogy ropogósabbá váljon tőle a kása, a joghurt vagy a saláta. Egy kanál napraforgómag azonban 93 kalória.
Megoldás: Ki kell mérni a magvakat, nem csak találomra az ételbe szórni.

Késztermékek mézzel és gyümölcscukorral
A mézben pont ugyanannyi cukor van, mint a kristálycukorban, ráadásul kétszer annyi benne a kalória.
Megoldás: Nem kell annyira édesszájúnak lenni. Mindössze három hét alatt le lehet szokni a nyalánkságokról.

Diétás ételek
Az alacsony zsírtartalmú ételeket gyakran telerakják cukorral, a csökkentett cukortartalmúakat viszont gyümölcskoncentrátumokkal. Ezekről a laikus azt hiszi, hogy jót tesz, ezért többet eszik belőle.
Megoldás: a termékcímkék ellenőrzése, a diétás és nem diétás változatok összehasonlítása. Néha jobb a hagyományosat választani egy-egy engedélyezett „kilengés” alkalmával.

A zsiradékok kizárása
A testnek szüksége van bizonyos mennyiségű zsírra a megfelelő működéshez, ráadásul a zsír hosszabb időre biztosít jóllakottság-érzetet. Az Alabamai Egyetem egy tanulmánya szerint a fogyást segítheti, ha az alacsony kalóriatartalmú étrendhez egy pici zsírt is adnak.
Megoldás: Nem szabad teljesen nélkülözni a zsírokat, mindenképp törekedni kell a vegyes táplálkozásra.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés