2024. Július 24. szerda
Amerikai kutatók szerint az elhízás növelheti a migrén kockázatát, így tehát azoknak, akik egyszerre mindkét problémával küzdenek, érdemes megpróbálni lefogyni.

Lee Peterlin és munkatársai egy nagyszabású egészségügyi felmérésben résztvevő 20 és 55 év közötti amerikaiak adatait elemezve megállapították, hogy a nagy túlsúllyal élőknél nagyobb eséllyel jelentkezett migrén vagy súlyos fejfájás.

elhízás, migrén, fejfájás

A migrén olyan súlyos fejfájás, melyet émelygés, hányás, fényre és hangra való túlérzékenység jellemez. Leginkább a 20 és 45 év közötti korosztályt érinti.

A kutatók a hastájon elhízott nők 37 százaléka, míg a nem elhízottak 29 százaléka tapasztalt ilyen típusú fejfájásokat. A férfiak körében ugyanez az arány 20 százalék, illetve 16 százalék volt. Az elhízás és a migrén között az 55 év fölöttieknél nem találtak összefüggést.

„Tudjuk, hogy korábbi tanulmányok igazolták a testmozgás és az aktivitás hangulatra gyakorolt jótékony hatását. Nem logikátlan tehát, ha feltételezzük, javíthatnak a fejfájáson is” – tette hozzá Peterlin.


Forrás: MTI
2009. 02. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés