2021. Május 11. kedd
A súlycsökkentő műtétek után sok páciens cukorbetegsége már a nagyobb mértékű fogyás előtt megszűnik, amit amerikai kutatók szerint feltehetően az magyarázhat, hogy a beavatkozás olyan mértékben megváltoztatják a szervezet anyagcseréjét, amennyire a diéta önmagában nem képes.

Annak megértése, hogy miként befolyásolja a gyomorszűkítő műtét az anyagcserét, rávilágíthat a 2-es típusú cukorbetegség kezelési lehetőségeire is. A mára már világjárványnak számító diabétesz szoros kapcsolatban áll az elhízással és a kevés mozgással.

cukorbetegés, súlycsökkentő műtét

A Columbia Egyetem és a Duke Egyetem kutatói két kis csoportban vizsgáltak súlyosan elhízott embereket. Az egyik csoportba tartozó páciensek gyomorszűkítő műtéten estek át, míg a másik csoportban lévők szigorú diétán éltek. Mindkét csoport tagjai mintegy tíz kilogrammot fogytak.

A vizsgálatok során mérték a metabolitok, az ételek kémiai bomlástermékeinek mennyiségét a szervezetben. Megállapították, hogy a diétával ellentétben a gyomorszűkítő műtét megváltoztatta az egyének agyagcseréjét: jelentősen csökkentette a vérben keringő elágazó láncú aminosavak mennyiségét. Ezek a vegyületek összefüggésben vannak az elhízással, diabétesszel és az inzulinrezisztenciával.

"Ezek (a molekulák) sokkal erőteljesebben csökkentek a bariatrikus műtéten átesett embereknél, mint az étrendi megszorítást alkalmazóknál" – foglalta össze Christopher Newgard, a Duke kutatója. A műtét utáni anyagcsere-változás okát azonban még nem ismerik a szakemberek, akik eredményeiket a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban közölték.


Forrás: MTI
2011. 05. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés