2021. Május 13. csütörtök
Az elhízottakon végzett súlycsökkentő műtétek pozitív mellékhatásai közé tartozik, hogy feleslegessé válhat a cukorbetegség gyógyszeres kezelése. Ezzel csökkennek a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi kiadások is, ami komoly érv lehet az egészségbiztosítók számára, hogy támogassák ezt a műtéti eljárást.

A kialakult cukorbetegség és elhízás ritkán visszafordítható állapot – hangsúlyozta Martin Makary, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem tudósa, aki munkatársaival arra mutatott rá, hogy amíg az elhízás megelőzésére és visszafordítására nem születik meg sikeres nem műtéti gyógymód, addig a legtöbb páciens számára egyedül az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség esetében alkalmazott súlycsökkentő operáció biztosíthatja az állapot fenntartható visszafordítását.

cukorbetegség, súlycsökkentő műtét

Az elmúlt öt évben kétszáz százalékkal nőtt a súlycsökkentő műtétek száma. A több módon is végrehajtható gyomorszűkítő műtét lényege, hogy a beavatkozást követően a páciens úgy érzi: kevés evéstől is teljesen jóllakott.

Makary és kollégái több mint 2200, súlycsökkentő műtéten átesett beteg négy évnyi egészségbiztosítási számláit elemezve megállapították, hogy a műtét után két évvel a betegek közel 85 százalékának – vércukorszintjük normalizálódásának köszönhetően – már nem volt szüksége a cukorbetegségre felírt gyógyszerek szedésére.

Bár a műtét és a vele járó kórházi kezelés meglehetősen drága: átlagosan 30 ezer dollárba kerül, hosszú távon mégis költséghatékony megoldásnak számít, és csak a cukorbetegség kezelésével, illetve az annak szövődményeivel kapcsolatos kiadásokat évi hatezer dollárral is csökkentheti.


Forrás: MTI
2010. 08. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés