2021. Május 18. kedd
Az elhízott, cukorbeteg emberek többsége súlycsökkentő műtét után kigyógyul a diabéteszből, állapították meg korábbi tanulmányok eredményeinek áttekintése után holland kutatók.

Rick Meijer, az amszterdami Vrije Egyetem munkatársa és csoportja kilenc korábbi tanulmány adatait tekintette át, amelyekben súlycsökkentést célzó gyomorműtéten átesett emberek sorsát követték nyomon. A követés időtartama mindegyik tanulmány esetében legalább 12 hónap volt. Nyolc tanulmányban kevés (23-177 közötti) páciens vett részt, a kilencedikbe pedig 82 ezer pácienst vontak be.

cukorbetegség, gyomorműtét

Az Archives of Surgery című szakfolyóiratban közzétett elemzés szerin a gyomor-bypass műtétek után az emberek 83 százaléka hagyhatta abba a cukorbetegségre kapott gyógyszer szedését, egyesek már napokkal a beavatkozást követően. Azok közül, akik gyomorgyűrűt kaptak, 62 százaléknál hagyhatták el a gyógyszerezést.

Azt, hogy mennyi ideig tart a műtét pozitív hatása a cukorbetegségre, nem tudták megállapítani a kutatók. Egy olyan tanulmány volt, amelyben tíz év követési időszak adatai álltak rendelkezésre; e szerint tíz év után már csak az érintettek harmadának volt megfelelő a vércukorszintje.

„A sebészetet az elhízott emberek körében a diabétesz elsővonalbeli terápiájának kellene tekinteni” – vélekedett Jon Gould sebész, aki a Wisconsini Egyetemen a testsúlycsökkentő műtétek programját vezeti, és a mostani tanulmányban nem vett részt.


Forrás: MTI
2011. 06. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés