2024. Július 22. hétfő
A hőn áhított alacsonyabb súly mellett az egészségre is drámai hatása lehet a testsúlycsökkentő műtéteknek – pozitív szempontból természetesen. A hosszabb élettartam mellett egyes krónikus betegségek kimenetele is kedvezően alakul a műtét hatására.

Dr. Nick Nicholson testsúlycsökkentő műtétekre specializálódott amerikai sebész szerint az ilyen beavatkozások fizikai és szellemi téren is jelentős egészségjavító hatással bírnak. A szakember összegyűjtötte, mely egészségi állapotokon képes javítani.

testsúlycsökkentő műtét

A 2-es típusú cukorbetegség javulása
Mivel az elhízás az elsődleges kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, a testsúlycsökkentő műtét kedvezően hathat a cukorbetegekre. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a műtéten átesett betegek 82%-ánál fejlődött vissza a 2-es típusú diabétesz kevesebb mint két év alatt, és 62%-uknál nem is jelentkezett újra a betegség a műtét utáni két évben.

A termékenység fokozása
Bár a legtöbb elhízott nő nem meddő, a reprodukciós orvoslással foglalkozó amerikai szakmai szövetség szerint a beavatkozást követően sok esetben jelentősen nő a petefészek-funkció és a terhességek száma.

Magas vérnyomás csökkentése
Egy 2004-ben megjelent tanulmány szerint a műtéten átesettek 61,7%-ánál helyreállt a magas vérnyomás, 78,5%-uknál pedig jelentősen csökkent.

Az ízületi fájdalmak csökkentése
A műtét enyhítheti a többletsúly okozta megterhelésből eredő ízületi fájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy az ilyen panaszokkal küzdő túlsúlyos betegeknél a műtétet követő 6-12 hónapban a felére csökkent az ízületi fájdalom által érintett területek mértéke. Emellett egy osztrák kutatás megállapította, hogy a súlycsökkentő műtét megoldást jelent a rheumatoid arthritisszel járó krónikus ízületi gyulladásra is.

Hosszabb élettartam
Amerikai és holland kutatók szerint az elhízás akár húsz évvel is megrövidítheti az érintettek élettartamát. Egy másik kutatás szerint a műtét a kórosan elhízottak körében összességében csökkentheti a halálozást.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 04. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés