2019. Május 27. hétfő
Sebészi kezelés -  Műtéti eljárás -  Injekciós technika -  Lézeres kezelés -  Tíz visszér-tanács
A visszértágulat, ha létrejön, magától nem múlik el, sőt egyre rosszabb lesz. Attól függően, hogy milyen súlyos, kezelésére többféle módszer létezik. Az életmódbeli változtatások, a gyógyharisnya viselése mellett gyógyszeres és többféle műtéti megoldás áll rendelkezésre, melyeket általában egymással kombinálva érdemes alkalmazni.

A visszértágulat kezelésekor a cél a vénás nyomás és a vénás vér visszaáramlásának, valamint a vénafalak átjárhatóságának csökkentése a beteg erekben, továbbá az ödéma és a gyulladás mérséklése.

női láb, visszértágulat, kezelés

Sebészi kezelés

Többféle megoldás létezik, és annak eldöntése, hogy mikor melyik eljárás a helyénvaló, az orvos feladata. A kiterjedt főtörzsi visszeresség esetén csak a műtéti megoldások valamelyike jön szóba, míg az enyhébb formákban több kezelési mód között lehet választani. A pókhálóvisszerek esetén pl. alkalmazható az injekciós kezelés és a lézeres technika is. Lehetőleg olyan helyre menjünk, ahol mindegyik módszert gyakorolják.

Műtéti eljárás

Ennek lényege a felületes vénatörzs felkeresése és lekötése ott, ahol az a mélyvénába beomlik, tehát a lágyékhajlatban. Ezután a felszínes vénák szakaszos kilépése következik az összekötő vénák előzetes lekötése után. A műtéti eljárás hátránya, hogy hegeket hagy hátra, elvégzéséhez kórházi befekvésre van szükség. (A műtétet vagy altatásban, vagy gerincvelői érzéstelenítésben végzik.)

Injekciós technika

Alkalmazása esetén nincs szükség kórházi ápolásra, az eljárás ambulanter végezhető. Legnagyobb előnye, hogy nem hagy hegeket. Egyre szélesebb körben alkalmazott, avatott kézben gyakorlatilag veszélytelen, jó eredményeket szolgáltató eljárás. Hátránya: a nem mindig kifogástalan kozmetikai eredmény, és a kiújulásra való hajlam. Az injekcióval olyan anyagot juttatunk a visszér belsejébe, ami az ér belső felületére tapad, és oly módon károsítja azt, hogy az visszér belső fala szinte összetapad. Természetesen az összetapadt érszakasz kiiktatódik a vérkeringésből, majd a szervezet gyógyító munkájának eredményeként lassan felszívódik.

Az ún. pókháló- vagy seprűvénák eltüntetésének szuverén módszere az injekciós kezelés. Megszúrni a hajszálvékony értörzset, melyből a póklábak szétágaznak, elég nehéz, gyakorlott kezet igénylő feladat. A kezelés nem igényel fekvést, sőt az injekció beadása után azonnal járkálni kell, és a továbbiakban is több mozgás javasolt, mint egyébként.

Lézeres kezelés

Elsősorban a felületes és nagyon vékony póklábvénák kezeléséhez szolgál. Legfőbb hátránya, hogy gyakori a kiújulás.

Tíz visszér-tanács

1. Polcolja fel a lábát, ha csak teheti, bármennyire is illetlennek tűnik egyes alkalmakkor. Gondoljon arra. hogy a szívénél magasabbra emelt lábából hogyan áramlik a sötét, mérgező anyagokkal telített vér a szívbe, onnan a tüdőbe, ahol éltető oxigénnel telítődik. Ne felejtse: lába csak felpolcolt állapotban tud teljesen regenerálódni.

2. Inkább fekve, a láb alá párnát téve pihenjen, mint ülve. Kitűnő megoldás az ágy láb felőli végét 10 cm-es fakockával megemelni. Ez még nem zavarja az alvást, de az éjszaka folyamán a szívnél magasabban lévő lábban előnyös folyamatok zajlanak.

3. Működtesse az izompumpát! Ezt a legegyszerűbben úgy éri el, ha lábfejét ritmikusan maga alá húzza. Óránként egy percig. Ilyenkor az izmok között a mélyvénákban pangó vér kinyomódik a szív felé, hasonlóan, mint amikor a kertben a locsolócsőre lépünk. Különösen fontos ez a diszkrét „jogging", ha huzamosabb ideig ülni vagy állni kényszerülünk: buszon, boltban, orvosi rendelőben, gépkocsiban stb. Akik a munkahelyen sokat ülnek, az asztal alatt feltűnés nélkül végezhetik a gyakorlatot.

4. Naponta fél óra könnyű esti séta – üdvös hatását felesleges ecsetelni, összefoglalóan: inkább sétálni vagy lefeküdni, mint ülni vagy ácsorogni.

5. Óvakodjon a nehéz tárgyak emelésétől! Az emeléskor összehúzódó hasizom a hasüregben összenyomja a nagy vénákat, ezzel fokozva a lábszár vénáiban a nyomást olyannyira, hogy a tágult visszér akár meg is pattanhat.

6. Értorna. Naponta egyszer hideg vízzel tusolja le a lábát egy percig alulról felfelé. (Természetesen csak akkor, ha nem fekélyes a lába!) Ez az egyszerű művelet az erek tónusát hivatott fokozni. Tisztálkodás után testápolóval kenje be a lábszár bőrét.

7. Kerülje a hosszas napozást, a kádfürdőt! Gépkocsiban ülve a lábára irányuló meleget zárja el, mert a tartós meleget a visszerek nem szeretik, kitágulnak, a sejtek közti rések megnagyobbodva több folyadékot engednek át a szövetek közé.

8. Küzdjön a magas testsúly ellen, magyarul: fogyjon le! A testsúlytöbblet nemcsak a vénás keringést rontja, hanem számos egyéb lábpanasz forrása: lúdtalp, a térd- vagy a bokaízület kopása stb.

9. A dohányzás elhagyása. Visszeresség esetén a nikotin bizonyítottan rossz hatású, de jelentősen fokozza a trombózis iránti hajlamot is, hasonlóan a fogamzásgátlókhoz. A védekezés egyéb, kevésbé káros módjairól konzultáljon nőorvosával.

10. Használjon fáslit, vagy viseljen gyógyharisnyát!


Szerző: Dr. Kökényesi Imre

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés