2018. Március 18. vasárnap

A hónap témája: Vese- és húgyúti problémák

húgyúti, fertőzés
Nők, férfiak és kisgyermekek is elég sűrűn szenvednek húgyúti fertőzések miatt, melyek gyakran a tisztálkodás hiányosságaival, a szexuális élettel, sőt olykor éppen bizonyos egészségügyi beavatkozásokkal függenek össze.
BŐVEBBEN


vese, vesegörcs

A vesekő rendszerint heves, olykor kólikaszerű, görcsös fájdalommal jár együtt, mely azonban félrevezető is lehet. A vesegörcs ugyanis a vese egyéb megbetegedéseinek kísérője is lehet, illetve összetéveszthető más, hasi szervi tünetekkel is.


BŐVEBBEN


vesekő, tünetek
A vesekövek apró, a vizeletben lévő ásványi anyagokból és sóból képződő „kavicsok”, amelyek egy része magától kiürül, másokat viszont csak orvosi kezeléssel lehet eltávolítani. A kialakulásukkal járó legfőbb tünet a súlyos fájdalom, de sok más jel is utalhat vesekőre.
BŐVEBBEN


vesekő

A vesekövesség gyakori probléma, aminek kialakulása részben az életmódunk függvénye. Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kevés folyadék fogyasztása összefügghet a vesekövekkel, de ennél léteznek kevésbé ismert okok is. Íme néhány érdekesség a vesekövességről!


BŐVEBBEN


vesekő, ultrahangos kép
A köznyelvben használt vesekő kifejezés valójában nem csak a vese, de az egész vizeletkiválasztó rendszer, így a húgyvezetékek és a húgyhólyag kövességét is jelenti, ami gyakori megbetegedésnek számít.
BŐVEBBEN


vesekövesség

A vesekövességgel való együtt élés, a kínzó tünetek megelőzése, illetve a kőújraképződés elkerülésének fontos kritériuma a megfelelő életmód betartása, aminek része kell legyen az elegendő folyadék fogyasztása, bizonyos ételek elkerülése, és a mozgás is. Tippek vesekőben szenvedőknek és arra hajlamosaknak.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés