2020. Július 06. hétfő
Noha számos magas vérnyomásos beteg reggel veszi be a gyógyszereit, kanadai kutatók szerint a vérnyomáscsökkentők ACE-gátló néven ismert csoportja hatásosabb, ha este veszik be.

Az angiotenzin-konvertáló enzim hatását gátló, világszerte ACE-gátló néven ismert hatóanyagcsoportot vérnyomáscsökkentőként, illetve szívelégtelenség kezelésében vagy infarktus után milliók szedik. Tami A. Martino és munkatársai a gyógyszercsoport rövid hatású változatát adagolták magas vérnyomású egereknek.

vérnyomáscsökkentő

Az ACE-gátló jól korrigálta az egerek szívének kóros állapotát, és vérnyomásuk, szívműködésük mérhetően javult, ha a készítményt az egerek alvási időszaka előtt juttatták be az állatok szervezetébe – sokkal hatékonyabban, mint amikor a nappali aktivitás kezdetén alkalmazták. A szer vérkeringésre gyakorolt kedvező hatása csak az alvás kezdete előtt adva érvényesült, nappali beadva hatása nem különbözött a placebóétól.

Az eredmények azt is jelezték, hogy a beteg szív gyógyulásának legfontosabb, hormonális időszaka az alvás ideje.

A kutatók a Journal of the American College of Cardiology szaklapban közölt tanulmányukban felhívják az orvosok figyelmét arra, hogy az optimális eredmény elérése érdekében célszerű mérlegelni a gyógyszerek alkalmazásának időpontját is.


Forrás: MTI
2011. 05. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés