2024. Május 12. vasárnap
A terhes nők és kicsi gyerekek ne egyenek túl sok vadhúst, mert az állatok kilövéséhez alkalmazott ólomgolyó veszélyes lehet az egészségükre - javasolják brit szakértők.

Az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) jelentése szerint akik gyakran esznek ólomgolyóval kilőtt vadak húsából, azok inkább hódoljanak kevesebbszer szenvedélyüknek, de a terhes kismamák és a gyerekek különösen sérülékenyek. Az ólom a szervezetbe jutva károsíthatja a fejlődő idegrendszert, ezért gyermekek esetében összefügghet az alacsonyabb IQ-val, felnőtteknél pedig vese-és szívproblémákhoz vezethet.

A vadászidényben milliónyi fácán, fogoly, fajd és más kisebb madár kerül az asztalra, és a kisebb őzeket is ólommal lövik le. A főzés során felhasznált savas bor, ecet és paradicsomszósz elősegíti az ólom kioldódását és felszívódását a szervezetben. A legtöbb lövedéket eltávolítják az előkészítés vagy a fogyasztás során, de a szabad szemmel nem látható apró darabkák benne maradhatnak az ételben. Heti kétszer 120 gramm őzhús már kétszeresére emeli a testbe kerülő ólom mennyiségét. Heti kétszer 100 gramm madárhús pedig akár nyolcszorosára is növelheti a mérgező anyag bekerülésének mértékét. Ez már elegendő a vese és a szív károsodásához. Kicsi gyerekek esetén már heti 30 gramm vadmadár elfogyasztása egy ponttal csökkenti az értelmi képességeiket.

A becslések konzervatív számítások útján születtek, azzal a kitétellel, hogy a látható ólomdarabkákat is benne hagyták a húsban. Az FSA élelmiszer-biztonsági igazgatója, Dr. Alison Gleadle elmondta: - A tanács kifejezetten azon keveseknek szól, akik gyakran esznek vadhúst. Az ólombevitel minimalizálása érdekében ritkábban kellene ilyen ételeket tenni az asztalra, különösen, ami az apróbb szárnyasokat illeti. Nagyon fontos lenne ezt megszívlelni a kiemelten sérülékeny csoportok tagjainak, például a terheseknek, kisgyermeket nevelőknek, gyermekre vágyó nőknek. Az ólom károsíthatja a fejlődő agyat. Természetesen nem minden vadat ólommal lőnek le. A szupermarketekben kapható nagyobb testű állatokat farmokon tenyésztik, így gyakorlatilag veszélytelenek. Bizonytalan esetben forduljanak a forgalmazóhoz információért.- 

Az ólom esetében nem létezik biztonsággal elfogyasztható mennyiség. Minden szakértő egyetért abban, hogy azt minimálisra kell csökkenteni. Nagy-Britanniában 2009-ben összesen 75 millió font (kb. 23 milliárd forint) értékben adtak el vadhúst, ami az előző évhez képest egyharmadnyi növekedést jelentett. Népszerűségét annak köszönhette, hogy a televíziós főzőműsorok szakácsai organikus eredetű, egészséges, sovány alapanyagként reklámozták. A Brit Vadász és Természetvédő Szövetség közzétette, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint a legtöbb ólom a gabonapelyhekben és a burgonyában van. Christopher Graffius, a Szövetség kommunikációs igazgatója így fogalmazott: - Minden élelmiszer tartalmaz ólmot, ezért óvatosan kell kezelni azt a kockázatot, amit a vadhúsok jelentenek. Nincs adat arról, hogy kis mennyiségben bármilyen veszélyt jelentetnének (heti egy alkalomnál ritkábban fogyasztva). Más húsfélékkel összevetve a vadak soványabbak, teljesen természetesek, sokkal egészségesebbek a gyors nevelésű fajtákhoz képest.


Forrás: Medipress
2012. 10. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés