2021. Május 10. hétfő
Az új gyógyszerek kifejlesztése hosszadalmas és drága folyamat, állapította meg egy tanulmány. A hatóanyagként szolgáló molekula felfedezése és állatkísérletes vizsgálata is éveket igényel, de az első, emberen történő megfigyelésektől kezdve a forgalomba kerülés engedélyének megadásáig az új készítmény átlagosan további kilenc év múlva jelenhet csak meg a patikában.

Az új gyógyszerek alapvetően megváltoztatták az egészségügyi ellátást. Az antibiotikumok vagy a vérnyomáscsökkentők, az utóbbi évtizedekben a koleszterincsökkentő szerek milliók életét mentették meg és nagy szerepük van abban, hogy a várható életkor az iparilag fejlett országokban egy évszázad alatt megduplázódott. Az új gyógyító anyagok kifejlesztésének időtartama viszont rendkívül megnyúlt. Öt-tízezer molekulából egyetlen egy lesz végül gyógyszer és már az állatkísérletes időszak átlagosan négy évi költsége is meghaladja az 50 millió dollárt – állítja egy gyógyszerfejlesztéseket kutató amerikai intézet Outlook 2009 című tanulmánya.

gyógyszerek

Kenneth Kaitin, a bostoni Tufts Center for the Study of Drug Development igazgatója az új gyógyszerek felfedezésével kapcsolatban közölte, hogy van jó és rossz híre is. A jó hír, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Hivatal, az FDA 2005-2007 között átlag 14 hónapra rövidítette le az időszakot, ami alatt egy új gyógyszer a dokumentáció beadásától kezdve a patikába került. A rossz hír, hogy az új készítményeknek a gyógyító gyakorlatba kerülése nem csökkent, mert az orvosi vizsgálatok időtartama megnyúlt. Ennek megfelelően az egészséges önkénteseken, majd a betegeken végzett, gondosan ellenőrzött megfigyelések és a gyógyszerhivatal engedélyének megadása együtt átlagosan kilenc esztendőt igényel.

Szakértők felhívják a figyelmet, hogy a gyógyszeripar főleg az emberen történő tanulmányokat mind jobban globalizálja: szinte minden földrészen és egyszerre sok országban végzik a vizsgálatokat, szigorúan egységes protokollok szerint, hogy az adatokat összevontan értékelhessék. A gyógyító hatás felméréséhez évekre van szükség és igen megbízható gyógyintézetekben, jól képzett orvosok szigorúan és folyamatosan ellenőrzött munkájára.

Nem csoda, hogy egy új gyógyszer előállításának teljes költsége valahol egymilliárd dollár körül van, időigénye másfél évtized és amikor a patikába kerül, nem lehet olcsó. A szakemberek jelezték, hogy idén szinte valamennyi amerikai egészségbiztosító mind nagyobb arányban a betegre terheli az új készítmények árát.


Forrás: MTI
2009. 03. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés