2024. Április 28. vasárnap
A chicagói Northwestern Egyetem kutatói megfejtették a titkot, miért édesebb a tiltott gyümölcs, azaz miért is okoz olyan nagy boldogságot, egy diéta közepén elmajszolni egy tábla csokit. A kutatást vezető Kelly Goldsmith a The Journal of Marketing Research című szaklapban közzétett tanulmányában hat különféle kísérletről számolt be, melyek mind a fenti kérdésnek jártak utána.

Az egyik kísérlet során az alanyokat két csoportra osztották, majd arra kérték őket, hogy különféle magazinok borítóját nézegessék. Az egyik csoport tagjai valamilyen egészségmagazint kaptak, a többiek pedig egy teljesen irreleváns lapot, majd valamennyiüknek adtak egy szelet csokoládét, melyről úgy tudták, hogy a termék ízét kell tesztelniük. A vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik az egészségmagazint kapták kézbe, sokkal jobb ízűnek érezték a csokit.

Egy másik kísérlet során 100 egyetemistát osztottak három csoportra, majd arra kérték őket, hogy írjanak egy-egy élményükről: néhányuknak arról kellett írniuk, amikor bűnösnek érezték magukat, másoknak arról, amikor undorodtak valamitől, az utolsó csoportnak három szabad témáról. Ezután mindannyian kaptak egy csokibonbont. A három csoport közül azoknak ízlett legjobban a bonbon, akik valamilyen „bűnös” pillanatukat idézték fel a visszaemlékezésben. És annak alátámasztására, hogy mindez nem csupán az édességek terén működik így, egy harmadik kísérletben néhány nőben bűntudatot ébresztettek a szakemberek, majd egy randioldalon vonzó férfiak képeit mutatták meg nekik. Itt is az derült ki, hogy azoknak okozott nagyobb örömet a profilok nézegetése, akik előzőleg bűntudatot tápláltak magukban. Goldsmith úgy véli, a bűntudat és az öröm azért kapcsolódik össze, mert gyakran éppen akkor érzünk magunkban bűntudatot, ha valami örömteli dolgot élünk meg. Ezért aztán sok emberben a két dolog összekapcsolódik, és valahányszor valami kellemes történik velük, rögtön bűntudatuk lesz.


Forrás: Medipress
2012. 11. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés