2019. Március 22. péntek
Megelőzése és kezelése -  A terhesség és a visszértágulat -  Az életmód szerepe
Hazánkban a felnőtt lakosság közel 30%-ánál alakult ki alsó végtagi visszértágulat, mintegy 5%-uk krónikus vénás keringési elégtelenségben szenved, és ebben a csoportban a legmagasabb a lábszárfekéllyel küszködők száma. A betegek között a nők százalékos aránya a magasabb.

Krónikus visszértágulat (varicositas) akkor áll fenn, ha már panaszt okozó, végleges vénatágulat alakul ki. A bőr alatt a felületes visszerek tartósan jól láthatóak, tapinthatóak lesznek, faluk elvékonyodik, lefutásuk megváltozik, kanyargós lesz. A tágult felületes vivőerek jól láthatók, tapintatuk rugalmas.

visszértágulat

A betegek fáradékonyak, végtagjukat gyakran nehéznek érzik. Estére, hosszabb terhelés után lábuk megduzzad, bokájuk vastagabb. Gyakran tompa fájdalom, zsibbadás, izomgörcs jelentkezik. A leggyakoribb szövődmény a visszér gyulladása, gyulladásos elzáródása, valamint a keringés károsodása miatt az elhúzódó sebgyógyulás, továbbá még banális sérülést követően is krónikus lábszárfekély kialakulása, illetve a szintén apró sérülés után nehezen elállítható vérzés. Végül esztétikai, kozmetikai problémát is jelent.

A varicositas elsősorban az alsó végtagokon jelentkezik, aminek egyszerű fizikai magyarázata van. A két lábra állással a test egész súlya az alsó végtagokra nehezedett, az innen visszafolyó vérnek nagyobb hidrosztatikai nyomást kell leküzdenie. Csak tovább súlyosbítja a helyzetet a súlyfelesleg, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a tartós álló munka. A felegyenesedett, álló helyzet tehát kifejezetten előnytelen a vénás keringés szempontjából. A felső végtag visszértágulata azért ritka, mert vénás terhelése jóval kisebb.

Megelőzése és kezelése

Még a betegségre hajlamos emberek esetében is van esély a megelőzésre. A betegség kifejlődése lassítható: sokat segíthet a súly csökkentése, a rendszeres sportolás, a könnyű, kímélő séta. A rendszeresen álló munkát végzőknek ajánlatos a rugalmas pólya vagy a megfelelő kompressziós harisnya viselése. Ez érsebészeti szakrendelésen történt vizsgálat után, méretre, a kívánt kompressziós fokozatban hozzáférhető. Sokat segíthetnek a gyógyszertárakban kapható krémek, csökkentik a lábak duzzanatát, erősítik a vénák falát.

A varicositas kezelésében három lehetőség áll előttünk.

A konzervatív módszer alapvetően nem tér el a megelőzés kapcsán említettektől, a súlyosbodást gátolja, de a betegséget nem szünteti meg.

A sebészeti beavatkozás radikális módozata a felületes vénahálózat teljes, a mélybe futó összeköttetésekkel együtt megvalósított kiirtásával jár. Gyakorlatilag teljes gyógyulást eredményez, de feltétele a mélyvénás rendszer épsége.

A harmadik, az ún. szklerotizálás kozmetikai megfontolásból különösen a hölgyek körében kedvelt. Ennek során csak a kitágult felszínes vivőérszakasz kezelése történik, helyileg adott injekcióval. A kiöblösödött szakaszt befecskendezve ott steril gyulladást, elzáródást, hegesedést keltenek, a véna összezárul, beszűkül, és így a vér áramlása ezen az úton lezárul. Végleges megoldást nem ad, és elvégzése csakis érsebészeti vizsgálatot követően, gondosan mérlegelve ajánlott.

A terhesség és a visszértágulat

Említettük, hogy a visszértágulat százalékos előfordulása a nők között magasabb. Ennek egyik oka a terhesség. A magzat kihordása mindenképpen befolyásolja az alsó végtagok keringését, hiszen a lábak vénás vérét összegyűjtő erek a kismedencében futnak. A növekvő méh az erek falát összenyomja, a vénás visszaáramlás így csökken, az alsó végtag vénás terhelése növekszik. Rendszerint a terhesség második felében észlelik a kismamák, hogy bokájuk (különösen estére) megduzzad, nehezebben bírják a hosszabb állást, terhelést. A terhesség végére a tágult visszerek vagy a felületes vénák körül a bőrben kékeslila, pókhálószerű, apró érrajzolatok alakulnak ki. Egészséges nőkön a szülést követően ezek az elváltozások általában visszafejlődnek, a végtag keringése teljesen helyreáll.

Kissé más a helyzet visszérbetegségben szenvedő asszonyok esetében, akik terhességet vállalnak. A már meglévő vivőértágulat gyorsan növekedhet, a billentyűk tovább károsodnak, nagyobb a trombózis veszélye. A szülést követő regeneráció sem várható, betegségük súlyosbodhat, mégsem mondhatjuk, hogy visszeres nő ne vállalkozzon szülésre erről szó sincs! Érdemes azonban érsebész véleményét kémi a terhesség előtt, és fokozottabban figyelni a megelőzésre: a helyes lábbeli viselése és a rugalmas pólya hordása mellett a könnyű tornára, sétára.

Az életmód szerepe

A visszértágulat megelőzésében az egészséges életmódnak, a rendszeres testmozgásnak, sportolásnak jelentős szerepe van. Az alkati tényezőket nehéz megszüntetni, de megfelelő rendszabályokkal a betegség keletkezésének valószínűsége csökkenthető, az értágulat növekedése lassítható. Kialakult betegség esetén mindenképpen célszerű érsebészeti szakrendelésen tanácsot kémi, ahol a vizsgálat során szakember segítségével személyre szabott kezelési tervet lehet felállítani.


Szerző: Dr. Kovács Csaba
2006. 09. 06. (Aktualizálva - 2011. 06. 10.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés