2021. Június 15. kedd
Mi a lézer? -  "Fénypenge" az orvos kezében -  A jövő útjai -  A lézer alkalmazási területei
A második világháború után bekövetkezett technológiai forradalom egyik "mellékterméke" volt a lézer kifejlesztése. A különös tulajdonságokkal bíró fénysugár olyannyira megelőzte korát, hogy kezdetben semmilyen érdemleges felhasználási területe nem volt. A helyzet azóta sokat változott. Találkozhatunk vele filléres kulcstartókon éppúgy, mint kórházakban és műtőkben.

Mi a lézer?

A lézer, angol betűszó = nagy energiát egyetlen szét nem szóródó fénysugárba összpontosító sugárnyaláb, angol "laser", azaz "light amplification by stimulated emission of radiation" kifejezésből.

A lézertechnika sebészeti alkalmazásának bölcsője a mikrosebészet volt. Az ötvenes évek elején új fejlesztésű operációs mikroszkópok révén a sebészet minden területén finomabb műtéti eljárásokra nyílt lehetőség. A különösen nagy pontosságú vágásokra mindenekelőtt a szemészeteken volt nagy szükség, mely alkalmazási terület után a mikrosebészet fokozatosan meghódította az orvostudomány további területeit, a nőgyógyászatot, az ideg- és érsebészetet is.

lézer

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Fénypenge" az orvos kezében

A lézertechnika sebészeti alkalmazásának kidolgozása 1958ra nyúlik vissza, az első, orvosi gyakorlatban is jól használható lézersugaras készüléket pedig 1960ban állították munkába. A "fénypenge" a bőrgyógyászatban debütált, első feladatai közé úgynevezett tűzfolt anyajegyek "elolvasztása" tartozott. Az új eszközzel végzett kísérletek azt mutatták, hogy a lézer intenzív, koncentrált, tiszta fénye a lézer típusától és a sugárban összpontosuló energia mennyiségétől függően különböző módon hat a szövetekre. A nagy teljesítményű lézersugár például úgy vág, akár a legélesebb szike, ugyanakkor nagy pontossággal vezérelhető, s kevesebb fájdalmat is okoz. Az első lézerrendszerekkel azonban bármilyen finom metszéseket lehetett is ejteni, a velük dolgozó orvosok számára sokáig csak a testfelszín volt elérhető.

A lézer szélesebb körű alkalmazását a hetvenes években a hajlékony optikai fényvezető szálak kifejlesztése tette tehetővé, melyek segítségévei a nagy energiájú fényt üreges szervekbe és testüregekbe is be lehetett vezetni, így a korábban teljesen hozzáférhetetlen helyeken is dolgozni lehetett velük.

A hajlékony üvegszáltechnika, a száloptika endoszkópos műszereknél (endoszkópig = a test belsejének fényképezése) történő alkalmazása már az 1950es években megkezdődött. Kezdetben az endoszkópos fényképfelvételek csupán a kórképek tudományos dokumentálásában és az orvosképzésben töltöttek be fontos szerepet. Ám párhuzamosan azzal, ahogy az eljárás az 1980as években széles körben elterjedt, utat nyitott egy teljesen új sebészeti eljárás, az endoszkópos sebészet előtt. Itt már kizárólag a lézertechnikát használják, s alkalmazása világszerte egyre inkább terjed.

A jövő útjai

A minimális behatolással járó sebészet területén végbemenő technológiai forradalom ma 3 fő csapáson halad. Az első a röntgen és a letapogató berendezések fejlesztésének területe (lényegük a test belsejének képi megjelenítése). A második a szikék és bizonyos kautertípusok helyettesítése a lézersugár pontosan vezérelhető energiájával, a harmadik pedig a legújabb generációs száloptikás és lézeres endoszkópok megjelenése. Ez utóbbi eszközök segítségével az orvos már szinte egy kulcslyukon át leshet páciense testének belsejébe, s végezhet ott különböző beavatkozásokat.

A lézer alkalmazási területei

Alkalmazási terület Feladat
Daganatkezelés pl. a nőgyógyászat, az urológia, a mellkassebészet területén Elgőzölögteti vagy roncsolja a daganatot, ill. megakadályozza annak növekedését.
Sebészet Pontos metszést tesz lehetővé.
Ideghártyaműtétek a szemen Rögzíti a levált ideghártyát az alatta levő szövetekhez, az ideghártya vérző ereit elzárja.
A rövidlátás kezelése, szövetnyújtás A torzult szaruhártya korrekciója egyes rétegek lehántásával. A gázban keringő részecskék nem roncsolják a mélyebben fekvő szöveteket.
Lézerterápia Szövetek, erek összeforrasztása, kisebb fekélyek lezárása, nem kívánatos szövetek eltávolítása.
Fogorvoslás A fog szuvas részeit eltávolítja, előkészíti az üreget a töméshez, eltávolítja a töméseket.
Plasztikai sebészet Tetoválások eltávolítása, ránctalanítás, bőrfiatalítás, epilálás.
Bőrgyógyászat Egyes tumorok eltávolítása (pl. alsó, felső ajak laphámrákja).


Szerző: Tajnafői Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés