2017. November 18. szombat

Szűrővizsgálatok, diagnosztika

ultrahang
Az ultrahangot először a hadiiparban alkalmazták, de hamarosan feltűnt a gyógyászatban is, többek között a nem éppen veszélytelen röntgent váltotta le a magzat vizsgálatában.
BŐVEBBEN


MRI-vizsgálat
Az MRI ma már alapvető képalkotó módszer a koponya és a gerinc vizsgálatában, de előnyei megmutatkoztak más területek betegségeinek diagnosztikájában is. Az MRI valójában nem egy eszköz, hanem inkább eszközök gyűjteményének tekinthető, amely mágneses mezők és rádióhullámok segítségével „lát”.
BŐVEBBEN


gasztroenterológiai vizsgálatok
Hasi panaszainkkal először a családorvost keressük fel, szükség esetén ő ad beutalót gasztroenterológushoz, vagyis gyomor- bélrendszeri betegségekre, a hasüregben található szervek elváltozásaira, vizsgálatára és kezelésére szakosodott szakorvoshoz.
BŐVEBBEN


vérvétel

A vérvétel sokak, főként a gyerekek számára lehet rettegett vizsgálat, pedig mindössze pár percig tart, és a vele járó fájdalom is minimális.

BŐVEBBEN


emlőrák, mammográfia, szűrővizsgálat

Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó rosszindulatú megbetegedés. Kiszűrésére a legalkalmasabb az emlő fizikai vizsgálata és a mammográfia.


BŐVEBBEN


vizeletvizsgálat

A vizeletvizsgálat sokrétű diagnosztikára ad lehetőséget. Mit mérnek ilyenkor a vizeletben, hogyan kell helyesen mintát venni, és milyen tünetek esetén szükséges elvégezni?


BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Dr. Maglics Szilvia Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Dr. Maglics Szilvia
Fül-orr-gégészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés