2017. Július 26. szerda
Fehérjék, vitaminok, nyomelemek -  Ízfokozó és tartósító hatás -  Mindennapi táplálkozásunk része
Régóta ismert tény, hogy a csírázó magvakban, melyeknek teljes mértékben fedezniük kell a szárba szökkenő növény energia- és nyomelemigényét a növekedés első fázisában, példa nélkül álló koncentrációban találhatók különféle fehérjék és ásványi anyagok. A sörélesztőgombák ezen a rendkívül gazdag táptalajon szaporodnak, és ettől válik a malátán nevelt, majd elölt gombatenyészetből létrehozott sörélesztőpor vagy pehely teljesen egyedi tulajdonságokkal rendelkező tápanyaggá.

Az élelmiszeriparban, sőt saját konyhánkban is gyakran találkozhatunk különböző élesztőfélékkel, amelyek voltaképpen mikroszkopikus méretű, a gombák családjához tartozó élőlények, illetve gyakran ezek megfelelő eljárásokkal elölt tenyészetei. A sörélesztő is az élesztőfélék közé tartozik, de nagymértékben különbözik többi "rokonától", mivel árpán vagy komlón nevelik. A legjobb minőségű sörélesztőt malátán, azaz kicsírázott árpán tenyésztik, majd a tenyészetet hőkezeléssel elölik.

sörélesztő

Fehérjék, vitaminok, nyomelemek

A sörélesztő közel 50%-ban tartalmaz természetes fehérjét, és megtalálhatók benne az úgynevezett esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavak, vagyis a fehérjék azon építőkövei, melyeket a szervezet nem tud előállítani, ezért külső forrásból kell pótolni őket. Másik különleges tulajdonsága az, hogy nagyon gazdag nukleinsavakban (100 g fehérjére 2,53 g nukleinsav jut), ami elősegíti a fehérjék optimális felszívódását.

Rendkívül könnyen hasznosuló fehérjetartalma mellett a sörélesztőben megtalálható szinte az összes B-vitamin (sok esetben a B12-vitamin is), ráadásul épp a megfelelő arányban, ami azért fontos, mert így kedvező élettani hatásaik kiegészítik egymást. Számos nyomelemet is tartalmaz, például vasat, mangánt, rezet, cinket, szelént, foszfort, kalciumot, krómot, jódot és magnéziumot. Ezek a nyomelemek aminosavakhoz kötve találhatók meg a sörélesztőben, ez pontosan az a forma, amelyben a szervezet azonnal hasznosítani tudja őket.

Ízfokozó és tartósító hatás

A sörélesztő erősíti a szöveteket és az izmokat, valósággal új életre kelti a szervezetet. Szebbé és egészségesebbé teszi a hajszálakat, rugalmasabbá a bőrt, csökkenti a fáradékonyságot, és emeli az egész szervezet állóképességét. Krómtartalma segít stabilizálni a cukorbetegek vércukorszintjét, és csökkenti inzulinigényüket, mivel hatékonyabbá teszi az inzulinfelhasználást. (Valószínűleg a sörélesztő a létező legjobb természetes krómforrás.)

Létezik ételekbe keverhető és nem keserű sörélesztő pehely formájában, amely könnyebben hasznosíthatóvá teszi az ételekben található fehérjéket, így növeli a tápértéküket. Mellékhatások nélküli tartósító hatással is bír, és segít megóvni a vitaminokat és egyes zsírsavakat a lebomlástól. Az igazán jó minőségű sörélesztőtermékeket speciális eljárással kezelik, amely eltávolítja a sörélesztő jellegzetes keserű ízét, így ízfokozó jellege miatt növeli a vele készült ételek élvezeti értékét.

Mindennapi táplálkozásunk része

Bár a legtöbbféle sörélesztő használata candidás betegeknek nem ajánlott, egyes, különleges hőkezelésű sörélesztőtípusokat akár ők is fogyaszthatnak. Az így létrehozott por vagy pehely nagyon sokféle módon felhasználható arra, hogy ételeinket egészségesebbé és ízletesebbé varázsolja. Nem véletlen, hogy egyre több táplálkozástudományi szakember tanácsolja azt, hogy a sörélesztőt ugyanúgy mindennapi táplálkozásunk szerves részévé tegyük, mint a kenyeret vagy a zöldségeket.


2005. 05. 19. (Aktualizálva - 2011. 10. 25.)
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés