2018. Június 24. vasárnap
Honnan származik az illata? -  Gyógyító hatásai -  Bánjunk vele kíméletesen!
Amilyen büdös, olyan egészséges: a fokhagyma fogyasztása a benne lévő értágító és vérnyomáscsökkentő, valamint érelmeszesedést gátló hatású vegyületeknek köszönhetően jótékonyan hat a szív-érrendszerre. De nem csak a szívnek tesz jót.

A fokhagyma a magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere. Nem kifejezetten magyar növény, hiszen különböző méretűre növő változatait szerte a világon termesztik. A fokhagyma évelő növény, a levele félméteresre is megnőhet, de a növény legfontosabb része a hagymája. A gerezdek száma növényenként változó. Fogyasztható frissen és száríta, de kapható tabletták, kapszulák formájában vagy olajban, alkoholban tartósítva is.

fokhagyma

Őshazája egyes források szerint valahol Ázsiában keresendő, de ismert, hogy már az egyiptomi piramisépítők is előszeretettel fogyasztották gerezdjeit. Természetesen e csodálatos épületek nem csupán a fokhagyma erejét bizonyítják, de az állítólag fokhagymaadagjuk csökkentése miatt sztrájkba lépő rabszolgáknak minden bizonnyal jó okuk volt hinni a növény jótékony hatásaiban.

Honnan származik az illata?

Mi az oka annak, hogy egy fokhagymás pirítós után rendszerint nem elég csupán fogat mosni ahhoz, hogy a jellegzetes fokhagymaillattól megszabaduljunk?

A fokhagyma illatát és gyógyhatását egyaránt a gerezdekben található, mintegy 100 kéntartalmú vegyületnek köszönheti. A szétzúzott vagy szétrágott fokhagymából felszabadul egy allicin nevű anyag, melynek egy része ezek után tovább bomlik, s ebben a folyamatban újabb szintén gyógyhatású kénvegyületek keletkeznek (pl. ajoén). Ezek a kénvegyületek hő hatására könnyen felbomlanak, illetve ki sem alakulnak, ezért az igazi fokhagymarajongó, illetve aki gyógyhatását teljes mértékben élvezni szándékozik, a fokhagymát csakis nyersen fogyasztja. Ennek mellékhatása az egyhamar nem távozó fokhagymaszag, ami nemcsak a leheleten érezhető, de mert a bőrön keresztül is távozik, az egész testet a növény szagába burkolja.

Gyógyító hatásai

A fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami hasznos lehet azok számára, akik emiatt szenvednek puffadástól, felfúvódástól.

Az említett kéntartalmú vegyületek bizonyos mértékig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami viszont segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. A szívműködést segítő hatása is ismert, egyes alkotóelemeinek köszönhetően lassítja a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége.

Hatásos a fokhagyma a különböző baktériumok, vírusok és a bélfertőzések leküzdésében, és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszer. Valószínűleg egyes daganatok megelőzésében is jótékony hatású lehet.

Bánjunk vele kíméletesen!

Mint már említettük, a fokhagyma kiváló fűszer is, számos ételünk elképzelhetetlen nélküle. Amire azonban mindig ügyeljünk: ha helytelenül, zsírban pirítjuk, könnyen megkeseredhet. A legjobb, ha gerezdjeit egészben tesszük az ételbe, ám ha mégis daraboljuk vagy passzírozzuk, bánjunk vele kíméletesen!


2006. 09. 06. (Aktualizálva - 2011. 06. 05.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés