ELKÉSZÍTÉSE:
A pontyszeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon ha szükséges kis víz hozzáadásával megpároljuk. Ezután a fűszerpaprika felével megszórjuk, 2 liter vízzel felengedjük, beletesszük a halfejeket, a farokrészeket, két szelet pontyot (kb. 200 g), a halászlékockákat és a sót, majd legalább egy órán keresztül lassú tűzön főzzük.
Ha megfőtt, a fejeket és a farokrészek csontjait (uszonyt) kidobjuk és a szelet halakat, a farokrészekről lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményt egy másik, nagyobb fazékba rakjuk, óvatosan beletesszük az előkészített, megmaradt halszeleteket, a cseresznyepaprikát, az elfőtt víz mennyiséget pótoljuk, a tetejére pedig rászórjuk a maradék fűszerpaprikát. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzzük, amíg a halszeletek meg nem puhulnak. Közben az ikrát külön enyhén sós vízben megfőzzük.
Melegen, egytálételként tálaljuk, az ikrát külön tányérban adjuk mellé.
EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:
Fekély- és epebetegek számára jellemző összetétele miatt (hagyma, bőséges fűszerpaprika) a halászlé panaszt okozhat, fogyasztását nem javasoljuk.
Szív- és érbetegség, cukorbetegség vagy fogyókúra esetén a halalaplevet zsírozzuk le, és csak sovány halat használjunk fel, vagy a zsíros részeket távolítsuk el.
A hal jelentős, a lé bizonytalan foszfortartalma miatt krónikus veseelégtelenségben szenvedők számára nem javasoljuk a halászlé fogyasztását.
|
kCal - 0 kJ / személy
|
|