2018. Május 26. szombat
A túl magas vércukorszint hátrányosan befolyásolja az agy fejlődését – olvasható a Journal of the American Medical Association április 14-i számában.

Anny Xiang és a dél-kaliforniai Kaiser Permanente munkatársai 320 ezer gyermek bevonásával mutatták ki, hogy a terhesség alatt átmeneti jelleggel jelentkező cukorbetegség kis mértékben növeli az autizmus spektrumba tartozó betegségek kialakulási kockázatát. A kutatók 1995 és 2009 közötti terhességeket vették alapul, az 5,5 éves átlagos utánkövetési időszakban 3388 gyermeknél diagnosztizálták a kórképet. Mindazonáltal, a tanulmány leíró jellegű, csak a kapcsolatra világít rá, az ok-okozati viszonyra nem.

Az eredmények szerint 1000 cukorbetegséggel szövődött terhességre 7-tel több autista jut, mint ahol ez az állapot nem jelentkezett, ami enyhe, de szignifikáns kockázatfokozódást jelent. Azonban a terhesség előtt felismert 2-es típusú diabétesz nem hozott járulékos kockázatot – vélhetően azért, mert esetükben a beállított kezelésnek hála megfelelő volt a cukorkontroll. A legérzékenyebb periódusnak a terhesség első két harmada bizonyult, mely kiemelt jelentőségű az agy fejlődésének szempontjából. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium ajánlásai szerint a hölgyeket a terhesség 24-28. hetében kell szűrni cukorbetegség szempontjából.


Forrás: Medipress
2015. 05. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés