2021. Január 28. csütörtök
Az idő múltával egyre nagyobb esélyünk lehet agyi képességeink romlására, ennek azonban nem feltétlenül kell bekövetkeznie. Íme tíz tipp ahhoz, hogy megőrizhessük szellemi frissességünket!

Eddzük agyunkat
Hogy a keresztrejtvények, a sudoku vagy más fejtörők a leghatékonyabbak, egyelőre nem tudni, az azonban biztos, hogy a rendszeres agytorna hiánya rendkívüli módon rombolja a kognitív képességeket. Minél többet tanulunk fiatalabb korunkban, annál tovább tudjuk megőrizni agyi képességeinket öregkorban. Ezt segíthetjük különböző fejtörőkkel és logikai játékokkal.

Hagyjuk el az étrend-kiegészítőket
A multivitaminok és agyi egészséget segítő tabletták gyakran több kárt okoznak, mint amennyire hasznosak. Természetes eredetük ellenére sokszor súlyos mellékhatásokkal járhatnak és nem feltétlenül jobbak a hatóanyag nélküli placebóknál. Inkább étkezzünk egészségesen és változatosan.

Pihenjünk
A stressz rendkívüli módon megterheli az agyat és olyan veszélyes anyagokat szabadít fel a hippocampusban, amelyek károsítják az emlékezési központot és más agyi területeket. A jóga, a meditáció és más relaxációs technikák segítenek ellazulni és csökkenteni a napi stresszt.

Fogyasszunk halat
Az esszenciális zsírok, mint az Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az agyi működési folyamatokhoz. Bár az Omega-3-tartalmú kiegészítők is jótékony hatással lehetnek, a legjobb mégis, ha természetes forrásból, például zsíros halakból jutunk a szükséges mennyiséghez.

Igyunk kávét
Egyre több bizonyíték lát napvilágot a koffein jótékony hatásait illetően. A legújabb kutatások szerint napi 2-4 kávé akár 30-60 százalékkal is csökkentheti a szellemi leépülést és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit. Ennek legvalószínűbb oka a kávé magas antioxidáns-tartalma, ami jótékonyan hat az agyi folyamatokra.

Aludjunk
Alvás közben emlékeink is a helyükre kerülnek. Ha nem alszunk eleget, az agyi fehérjék nem megfelelően épülnek be, ez pedig jelentősen megnehezíti az emlékezést és a tanulást. A krónikus alváshiány ezen kívül jelentősen növeli az öregkori elbutulás kialakulásának esélyét.

Vigyázzunk testünkre
A megelőzhető civilizációs betegségek – cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás – mind hatással vannak agyi működésünkre is. A krónikus betegségek növelik az öregkori elbutulás és a memóriagondok kialakulásának esélyeit, ezért jobban tesszük, ha lemondunk a dohányzásról, a telített zsírsavakról és a koncentrált cukorbevitelről.

Óvatosan fogyókúrázzunk
Bár a túl sok kalória elbutíthatja az agyat, ugyanez igaz a túl kevés kalóriára is. Az extrém fogyókúrás módszerek rontják az agyi működési folyamatokat és memóriagondokat okozhatnak.

Étkezzünk tudatosan
Az alacsony glikémiás indexű, rostokban gazdag, jó minőségű zsírokkal és fehérjékkel teli étrend ideális az agyműködés szempontjából.

Mozogjunk rendszeresen
Már napi 30 perc mozgással is sokat tehetünk agyi képességeink megőrzéséért.


Forrás: Medipress
2010. 10. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés