2020. Július 03. péntek
Az agyi érkatasztrófa (stroke, agyvérzés) és az azzal összefüggő szívritmuszavar veszélyeire figyelmeztetnek szakértők, akik szerint Európában a két betegség terjedése akár egészségügyi válsághoz is vezethet.

Több mint hat millió embert érint Európában a szívritmus zavar legelterjedtebb formája, a pitvarfibrilláció, mely ötszörösére növeli a stroke veszélyét – közölték az Európai Parlament elé terjesztett jelentésükben az agyérkatasztrófa megelőzéséért kampányoló Action for Stroke Prevention csoport számára dolgozó egészségügyi szakemberek.

stroke, pitvarfibrilláció

A stroke gazdasági és egyészségügyi hatása az előrejelzések szerint növekedni fog, ahogyan egyre emelkedik a pitvarfibrillációban szenvedő emberek száma. 2050-re a jelenlegi két és félszerese lesz a lakosság elöregedése miatt – olvasható a jelentésben.

Gregory Lip, a Birminghami Egyetem professzora szerint az agyérkatasztrófa-esetek nagy része megelőzhető lenne, de a betegség nem megfelelő diagnosztizálása, a páciensek rossz ellátása, a gyógyszerek elégtelen használata és a gyógyszerek mellékhatásai egyaránt odavezetnek, hogy a betegség „szükségtelen és nehéz terheket ró mind a betegekre, mind a gondozókra és az egészségügyi rendszerekre”.

A pitvarfibrilláció esetében a szív pitvara nem működik ritmusosan, hanem szabálytalanul és igen szaporán remeg, fibrillál. Ezután az egész szív átveszi a szabálytalanságot, és nem húzódik össze egyenletesen. Az agyérkatasztrófa a legelterjedtebb érrendszeri probléma a szívbetegség után, évente 5,7 millió embert öl meg világszerte.

A szakemberek sürgették az EU politikai döntéshozóit, hassanak oda, hogy javuljon az agyérkataszrófa kockázatának felmérése és a pitvarfibrilláció diagnosztizálása, mielőtt az agyérkatasztrófás esetek folyamatos növekedése „nagy egészségügyi válságot” idézne elő.


Forrás: MTI
2009. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés