Egészen pontosan a hordenin nevű összetevő az, amely a maláta árpában bőségesen megtalálható, és amely jelentően emeli az ember kedélyállapotát német tudósok szerint, akik az Oktoberfest alkalmából publikálták kutatásukat.
Hajhullásra ajánljuk: koffeines, kézműves samponszappan > > >
A hordenin az agy jóérzést felelős központját stimulálják, aminek következtében az ember jókedvűbb, optimistább és mosolygósabb lesz. Ez lehet a szakemberek szerint az oka annak is, hogy ritkán áll meg az ember egyetlen sörnél, legalább kettőt leküld a többség, ha már elkezdett sörözni.
A szakemberek „hedonista éhségnek” hívják a folyamatot, amelyet a horderin indít el, és amelynek lényege, hogy a fogyasztó az örömet kezdi el szomjazni – állítják a Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg kutatói. A kutatást vezető Monika Pischetsriedert egyébként meglepte, hogy a sör ezen összetevője épp a D2 dopamin-receptort aktiválja ilyen mértékben, míg persze maga az örömérzet a sörfogyasztók számára cseppet sem meglepő.