2020. Szeptember 23. szerda
Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják – ettől pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerűen boldoggá és elégedetté tesz. Szinte antidepresszánsként hat, legalábbis a patkányokon végzett kísérletek tanúsága szerint.

só, sóhiány

A sótlan étel tehát szintén nem megoldás, mert akkor meg elkedvetlenednek az emberek, és depressziósok lesznek. "A só utáni vágy és a hiányakor fellépő testi megvonás valószínűleg hasonló agyi mintázatokat követ, mint a drogfüggőség" – közölte a vizsgálat vezetője, Kim Johnson a Physiology & Behaviour című szaklapban.

A zoológusok a kísérleti patkányokat napokon át sótlan étellel etették, mire azok egyre kedvtelenebbül gubbasztottak ketreceikben. Ezek az állatok kedvenc foglalatosságaikat sem űzték már, alig ittak cukoroldatot, és még arra sem voltak hajlandóak, hogy megnyomják azt a gombot, amely kellemes érzéseket okozott volna nekik.

"Az egyébként a patkányok számára kellemes dolgok elvesztették vonzerejüket. Ez arra a következtetésre juttatott minket, hogy a sóhiány is elvezethet a depresszióval kapcsolatos legfontosabb tünetekhez" – mondja Johnson.

A sóra minden nap szükségünk van: mozgásban tartja a testnedveket, lehetővé teszi az izmok és idegek működését. Még mindig vannak, akik azt vallják, hogy a só elhagyása nem káros, de a szakértők már megegyeztek abban, hogy különösen az idős embereknek nem szabad sótlanul étkezniük, mert a sóhiány aluszékonnyá és gyengévé teheti őket.


Forrás: MTI
2009. 03. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés