
Az éhségérzetet felszámoló tabletta forradalmi fegyverként szolgálhat az elhízás elleni harcban, hiszen egy lépéssel közelebb viszi a tudósokat a sóvárgást felszámoló molekula kikísérletezéséhez. Az acetát nevű vegyületet az élelmi rostok tartalmazzák. Nagy mennyiségben szabadul fel, amikor a bélben lévő baktériumok éppen nagy mennyiségű zöldség vagy gyümölcs emésztésén fáradoznak. Ezáltal jelzés indul útnak az agy felé, ami az evés befejezésére ösztönöz. A tanulmány szerint azért vált járványszerűvé az elhízás, mert a korábbi korok egészséges étrendjét feldolgozott élelmiszerek váltották föl, amelyek roppant kevés acetátot rejtenek. A Nature Communications című szakfolyóiratban megjelent tanulmány a rostfogyasztás természetes hasznáról szól ugyan, de a szakértők remélik, hogy az eredményeket az elhízás elleni kezelési módok terén is alkalmazni lehet.
A legnagyobb kihívást jelenti számunkra, hogy olyan megközelítést tudatosítsunk, ami az étvágy-elnyomáshoz szükséges acetátmennyiség bevitelére irányul, méghozzá elfogadható és biztonságos dózisban. Az acetát csak kis időn keresztül aktív a testben, így ha kizárólag erre hagyatkozunk, gondoskodnunk kell a megfelelően lassú adagolásról. Másik lehetőség, ha magára a rostra összpontosítunk, és úgy módosítjuk, hogy több acetátot tudjon felszabadítani. Ez kényelmes alternatívája lehetne a rostmennyiség növelésének – fogalmazott Gary Frost professzor, az Imperial College London munkatársa.