2024. Március 28. csütörtök
A Cornell University friss kutatása ad választ a kérdésre, hogy miért nincs jó íze a repülőgépes kosztnak. Kiderült, hogy a hangos zaj, amelyet repülés közben hallunk, befolyásolja az érzékelésünket, ha az ízekről van szó.

A kutatás során az önkéntesek öt különböző alapízt teszteltek, miközben a helyiségben egy felhők fölött szálló repülőgép zaját reprodukálták a szakemberek, ami nagyjából 85 decibelnek felel meg. Kiderült, hogy leginkább az édes ízek sínylik meg az erős hanghatásokat, ilyenkor az ízélmény ugyanis kevésbé intenzív. Furcsa módon azonban a paradicsom finomabbnak tűnik a repülőgép zajában. Jó példa erre, hogy a Lufthansa légikísérői arról számoltak be, hogy az utasok leginkább a paradicsomlét fogyasztják örömmel a légifolyosókon. „Bebizonyosodott, hogy az erős zaj hatással van az ízlelésünkre. Abban bízunk, hogy ez a tudás segít abban, hogy a rossz ízű repülős ebédeknek és vacsoráknak örökre leáldozzon” – mondja a kutatást vezető Robin Dando, a Cornell University segédprofesszora. Egy német kutatás is egyetért abban, hogy a zaj megváltoztatja az ízélményt, viszont ebben a hűvös és száraz kabinklímának is szerepe lehet, amelynek köszönhetően „az ízlelőbimbóink szinte teljesen elzsibbadnak, mint amikor meg vagyunk fázva”.


Forrás: Medipress
2015. 05. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés