2024. Május 14. kedd
A legújabb kutatás szerint az alkohollal összefüggő magas vérnyomás fokozott kockázatára utalhat, ha néhány ital után kipirul az arcunk.

A kutatók az Alcoholism: Clinical & Experimental Research szaklapban megjelent tanulmányban azt írták, már korábban is lehetett tudni, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás a magas vérnyomás kockázati tényezője. Az is ismeretes volt a szakértők számára, hogy az alkoholfogyasztást követő arcpirulás az alkohollal szembeni túlérzékenységgel, sőt intoleranciával függ össze.

Az új kutatásban a dél-koreai kutatócsoport 1700 férfi orvosi adatait elemezte, majd három csoportba osztotta be őket: nem ivók; olyanok, akiknek arca ivás után kipirul; és olyanok, akik ivás után nem mutatnak pirulásos reakciót. Az eredményekből az derült ki, hogy az arcpirulós férfiak hajlamosabbak voltak az alkoholfogyasztással összefüggő magas vérnyomásra, mint a nem pirulósok, és a magas vérnyomás kockázata sokkal magasabb volt azokban az arcpirulós alanyokban, akik hetente négy italnál többet ittak. „Az arcpirulást mindig a magas alkoholérzékenység, illetve az alkohollal szembeni intolerancia jelének tartották, amennyiben az érintett személy nem szed valamilyen gyógyszert” – mondta a tanulmány szerzője, Jong Sung Kim, a dél-koreai Chungnam Nemzeti Egyetem orvosi karának kutatója. „Az alkoholfogyasztásra adott pirulásos reakció általában olyan személyben jelentkezik, aki genetikailag képtelen lebontani az acetaldehidet, az alkohol első anyagcseretermékét.”

A kutatók szerint az alkoholfogyasztást követő arcpirulás az alkohollal összefüggő magas vérnyomás fokozott kockázatának jeleként szolgálhat. Az eredmények alapján az orvosoknak a hétköznapi rutin ellátásban oda kell figyelniük betegeik alkoholra adott arcpirulásos reakciójára, valamint a fogyasztott alkohol mennyiségére.


Forrás: Medipress
2014. 10. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés