2024. Április 25. csütörtök
A pegán, azaz a paleo-vegán diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Hívei esznek húst és gabonát is, ám elkerülik a tejtermékeket és a glutént. Az étrendet Dr. Mark Hyman, az egyesült államokbeli Cleveland Orvosi Központ munkatársa nevezte el.

A paleolit étrend a tavalyi év egyik legnépszerűbb és legvitatottabb táplálkozási őrülete. A szigorú „ősember-diéta” azonban lassan átadja a helyet egy újabb, kiegyensúlyozottabb megközelítésnek. A közösségi médiában egyre több szó esik az úgynevezett pegán diétáról, ami a paleolit és a vegán étrend társításával jött létre, s mindkét tábor tagjai egészséges kompromisszumnak tartják. „A pegán diéta a paleolit alapszabályokba több rostot és némi gabonát vegyít, amitől az egész étrend rostban gazdagabbá válik” – fogalmazott Susie Burrell sydney-i dietetikus az ausztrál Daily Mail hasábjain.

Ami a pegán diéta „őseit” illeti, a paleolit étrend a vadászó-gyűjtögető őseink életmódját kívánja utánozni, mégpedig sok hús, hal, tojás, magvak, csonthéjasok, zöldségek, gyümölcsök és jótékony zsírok felhasználásával, a vegánok pedig csak növényi eredetű táplálékoz fogyasztanak, tehát gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, csonthéjasokat és magvakat. A pegán étrend ezekkel szemben fehérjében és rostban egyaránt gazdag alternatívát kínál, ám a tejtermékek, a glutén és a cukor kiiktatásával. „A paleolit étrend hátránya, hogy több mint 200 gramm hús elfogyasztása, főleg vörös húsé, növeli a bélrák kockázatát. A pegán diéta pedig azért lehet veszélyes, mert a szükségesnél kevesebb kalcium szívódhat fel, ami hátrányosan hat a csontok egészségére” – magyarázta Burrell. Dr. Hyman azonban hozzátette, hogy a pegán étrenddel fogyás, koleszterinszint-csökkentés, illetve a cukorbetegség kockázatának visszaszorítása érhető el.


Forrás: Medipress
2015. 05. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés