2020. Július 15. szerda
Egy ausztrál kutatás szerint a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nők szülei között az átlagosnál gyakrabban fordul elő szív- és érrendszeri megbetegedés.

Az Adelaide Egyetem tanulmánya szerint az érintett nők anyjai az átlagosnál kétszer gyakrabban szenvednek magas vérnyomástól, és bármilyen szív- és érrendszeri betegség is sűrűbben fordul elő köreikben. Az apák között az átlagosnál kétszer valószínűbb a szívbetegség, és négyszer gyakrabban kapnak stroke-ot is.

PCOS

A tanulmányba 700 nőt vontak be, akik 1973-1975 között születtek az adelaide-i Queen Elizabeth Kórházban. Az eredmények online jelentek meg a PLoS ONE című folyóiratban.

„Eredményeink azt mutatják, hogy szoros az összefüggés a szülők szív- és érrendszeri megbetegedése és lányaik PCOS-szindrómája között. Ez arra utal, hogy a jelenség a család szívbetegségre való hajlamának egy következménye. Azonban még további kutatások szükségesek a témában.” – mondta el a kutatás vezetője, Michael Davies.

A PCOS – mely gyakran vezet meddőséghez – a termékeny korú nők tíz százalékát érinti, ezzel pedig a leggyakoribb hormonális eltérésnek számít a nők körében.


Forrás: Medipress
2011. 10. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés