2018. Június 21. csütörtök
A közhiedelemmel ellentétben a paleó diéta nem segít a fogyásban és segít az izmok megerősítésében, hanem épp ellenkezőleg: az alacsony szénhidráttartalmú, zsírban gazdag étrend hízáshoz vezet. A szakemberek helyette a mediterrán diétát ajánlják.

A paleó diétát az ősember étrendjének is nevezik, mivel a lényege, hogy sok húst eszünk zöldségekkel, követve a vadászó-gyűjtögető ember életmódját, a szénhidrátokat é a cukrot viszont messze elkerüljük. A sztárok közül Matthew McConaughey és Jessica Biel a paleó étrend lelkes követői, s kétségkívül egyre népszerűbb ez a fajta étkezés. Az új trend 2001 óta ismert a világ számára, amikor is Loren Cordain, a Colorado State professzora kiadta A paleó diéta című munkáját, ami azóta óriási népszerűségnek örvend. Nemrég kiderült, hogy hiába az egyre népszerűbb élemód-trend, elég csupán nyolc hétig követni a diétát ahhoz, hogy komoly egészségügyi kockázatokkal kelljen szembenézni.

A University of Melbourne kutatói szerint nem csak az elhízás veszélye miatt jelent extra egészségügyi kockázatot a paleó, hanem az izomtömegnek is árt. A szakemberek szerint a diabétesszel küzdők bölcsebben teszik, ha inkább a mediterrán étrendet választják. “Senkinek sem ajánlhatjuk jó szívvel a paleót, de főként azok kerüljék, akik már eleve túlsúlyosak, és mellé még ülőmunkát is végeznek” – összegzi a lényeget a kutatást vezető Sof Andrikopoulos, a University of Melbourne adjunktusa.


Forrás: Medipress
2016. 02. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés