2021. Április 17. szombat
A nők számára rendkívül fontos, hogy ismerjék biológiai órájukat és a menopauza várható időpontját, különösen mivel egyre többen vállalnak gyermeket későbbi életkorban. Ezt segíthetik a hormonális változásokat jelző biomarkerek szerepével kapcsolatos új felfedezések.

Három különböző biomarker szintjének a reproduktív kor elmúltával bekövetkező, természetesen előforduló változásait vizsgálták kutatók dr. MaryFran Sowers, a Michigani Egyetem professzorának vezetésével.

menopauza, hormon

Az eredményei szerint a Müller-féle gátló hormon (AMH) szintje alig mérhető szintre csökkent 5 évvel az utolsó menstruációs periódust megelőzően. Ez a csökkenés azt a kritikus pontot jelzi, amikor a nőknek valószínűleg már olyan kevés petesejtje marad, hogy az egyre inkább megkérdőjelezi a fogamzóképességet.

A petefészkek működését befolyásoló follikulus stimuláló hormon (FSH) szintjében bekövetkező változások segítségével a kutatók a reprodukciós öregedés folyamatának négy különböző fázisát állapították meg a késői reproduktív periódustól az utolsó menstruációs ciklusig. Ha tehát a hormon szintje elér egy bizonyos szintet, kijelenthető, hogy elérkezett a menopauza. Sowers szerint a különböző reprodukciós fázisok megállapítása elősegítheti az ezek során tapasztalható egészségügyi komplikációk megértését is.


Forrás: Medipress
2008. 11. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés