2024. Április 27. szombat
Egy finn kutatás szerint a kolosztrum és a lactobacillusok védelmet nyújtanak a bélrendszeri baktériumfertőzések ellen, és szerepet játszhatnak a fogszuvasodás megelőzésében.

Az emlős állatokban és az emberben közvetlenül szülés után termelődő előtej a kolosztrum, mely tápanyagokat és fontos immunanyagokat tartalmaz, erősítve az újszülött védekezőrendszerét. Susanna Rokka, Finnország vezető agrár-élelmiszeri kutatóintézetének, a MTT Agrifood Research Finland munkatársa doktori kutatásában a szarvasmarha-kolosztrum, emellett pedig az állatoknak adott oltások hatására a vérükben keletkező, és a kolosztrumba is bekerülő ellenanyagok hatásait tanulmányozta.

kolosztrum, lactobacillus

A kísérletek során kolosztrum-immunkészítmény segítségével megelőzték a kísérleti egerekben a helicobacter pylori-fertőzést, mely a gyomorhurut, gyomorfekély, és gyakran a gyomorrák okozója. Bár a készítménnyel a már kialakult fertőzést nem tudták kezelni, azonban antibiotikummal kiegészítve csökkentette a gyulladást és a bélrendszerben lévő baktériumok számát – hatékonyabban, mint az antibiotikum önmagában. A kolosztrum emellett a coli baktériumok kiürülését is elősegítette a borjak véréből.

A kutatás azt is vizsgálta, hogyan hatnak a lactobacillusok az emésztőszervi fertőzések esetén. Ezek a jótékony baktériumok például az erjesztett tejtermékekben, vagy a savanyú káposztában találhatók meg. A vizsgálatokból kiderült, hogy a lactobacillusok ellenanyagokban gazdag tejjel együtt hatékonyan megelőzték, hogy a fogszuvasodás fő kiváltója, a Streptococcus mutans a fogak felszínére tapadjon, a gyomorban pedig a Helicobacter pylori megtapadását gátolta meg.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a lactobacillus GG (LGG) tartalmú savanyított tejben a fogszuvasodás elleni antitestek hosszabb ideig voltak hatékonyak.


Forrás: Vital
2009. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés