2024. Április 28. vasárnap
Amerikai kutatók szerint két gén adott változata is tehet arról, ha valaki másokhoz képest több koffeintartalmú italt iszik.

A PLoS Genetics című szakfolyóirat áprilisi számában közzétett elemzéshez öt korábbi, 1984 és 2001 között készült tanulmány adatait tekintették át, melyekbe összesen 47 ezer, európai származású amerikait vontak be. Az eredeti tanulmányok a genetikai adatok mellett a kávé, tea, kóla és csokoládé fogyasztására vonatkozó információkat is tartalmaztak.

koffein, gének

A Neil Caporaso által vezetett kutatócsoport két gént hozott kapcsolatba a világ legelterjedtebb élénkítőszerének fogyasztásával. A CYP1A2 gén a koffein szervezetben történő lebontásában játszik szerepet, míg az AHR gén az előbbi aktivitását szabályozza.

A bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi karának, a Brigham és Női Kórház, valamint az Észak-Karolinai Egyetem kutatói megállapították: akik vagy az egyik, vagy a másik génből a nagyobb koffeinfogyasztást "támogató" változatot hordozták, átlagosan napi 40 milligramm többletkoffeint vettek magukhoz azokhoz képest, akik mindkettőből a másik génváltozattal éltek.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés