2021. Január 26. kedd
Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, a külső információk fő forrása. Ennek ellenére nem vigyázunk eléggé rá, nemegyszer túlterheljük, nem figyelünk fel a kezdődő látásproblémák első jeleire.

A látást rontó elváltozások között a leggyakrabban a dioptria-eltérések, vagyis a fénytörési hibák: a rövid-, a távollátás és a belső szemtengelyferdülés, az astigmia fordul elő. Az időseknél az öregszeműség, a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció is egyre többször okoz gondot. Nem ritka a zöld hályog és az ideghártya leválása sem, ezen kívül átmeneti látászavart okozhatnak a szemhéjbetegségek, a különböző gyulladások, és a szemszárazság is. Néhány olyan tippet gyűjtöttünk össze, amelynek betartásával több elváltozástól is megóvhatjuk a szemünket.

Sárgarépa optaridin

1./ Figyeljen fel a tünetekre!

Ha elmosódnak a részletek, hunyorognia kell, olvasáskor messze kell eltartania a könyvét, ha gyulladás vagy szokatlan szemtünetek (villódzó fények vagy beúszó foltok) jelentkeznek, mielőbb forduljon szemészhez!

2./ Rendszeresen kérjen kontrollt!

Évenként panaszmentesen is tanácsos szemvizsgálatot kérni, mert több szembetegség sokáig tünetmentes marad. A szemészeti vizsgálat alkalmával más szervek betegségére is fény derülhet.

3./ Megfelelő minőségű, egyénre szabott szemüveget használjon!

A kölcsön kapott vagy készen vásárolt, nem az egyéni paraméterek alapján kialakított szemüveg árthat is a szemének!

4./ Vigyázzon egészségére - más szervek betegségei is árthatnak a látásnak!

A magas vérnyomás, a diabétesz, a magas koleszterinszint is okozhat látáskárosodást, ezért ezeket is tartsa állandó kontroll alatt!

5./ Óvja szemét a külső hatásoktól, sérülésektől!

Kerülje az UV-sugárzást, munka közben óvja szemét a fizikai sérülésektől, vegyi hatásoktól!

6./ Fogyasszon szembarát ételeket!

A szemnek kedvez az A-, C-, és E-vitaminban, flavonoidokban és az antioxidáns hatású luteinben és zeaxantinban gazdag élelmiszerek fogyasztása.

7./ Kezelje a szemszárazságot!

A szem kipirosodása, száraz, égő érzése, irritációja jelzi a szemszárazságot, amit a hosszas, monitor előtt végzett munka, a mesterséges fény, a száraz levegő, a szmog, a pislogás nélküli figyelem, és egyes gyógyszerek is okozhatnak. Használhatunk olyan szemhéj spray-t, ami javítja a szemhéj hidratáltságát, segít a könnyfilm lipid komponensének helyreállításában, csökkenti a szemhéj irraitáltságát, gyulladását. Kapható olyan szemhéj spray is, amit vízálló simkre is használhatunk.

Az Optaridin szemhéj spray praktikus, csukott szemre alkalmazandó spray javítja a szemhéj hidratáltságát, rugalmasságát, segít a könnyfilm lipid komponensének helyreállításában. Az Optaridin orvostechnikai eszköz, mely szemszárazsággal együtt járó szemhéj irritáció esetén ajánlott, de alkalmazható még szemhéjgyulladás és más, a szemhéj lipid rétegének károsodásával járó szembetegségek esetén is. Különleges összetétele nyugtatja és védi a szemhéjat az oxidatív stressztől, enyhülést okozva.

 

8./ Frissítő szünet

Monitor előtt végzett munka során óránként tartson néhány percnyi szünetet, egy kis sétával, szemtornával (felváltva közelebbre-messzebbre nézve), frissítő folyadék bevitelével.


Szerző: Kiss Éva
2020. 11. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés