2021. Január 26. kedd
Mivel fertőtlenítsünk? -  Mikor fertőtlenítsük a kezünket? -  Hogyan fertőtlenítsük a kezünket?
A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz bőre tekinthető a legszennyezettebbnek. A bőrfelszínen megtelepedő mikroorganizmusok miatt a fertőzés terjedési mechanizmusában a legfontosabb közvetítő a kéz. Különösen a jelenlegi helyzetben, amikor a koronavírus járvány világméreteket ölt, kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk a kézhigiéne alapvető kérdéseivel, vagyis mivel, mikor, hogyan fertőtlenítsük a kezünket?

Első lépésként nem árt, ha tisztázunk néhány alapfogalmat a témában, melyek a következők:

Higiénés kézfertőtlenítés: Ez egy olyan eljárás, melynek során a biocid hatóanyagot (elsősorban alkoholt) tartalmazó kézfertőtlenítő készítménnyel elpusztítjuk a kéz bőrének felületén lévő ún. átmeneti (tranzitórikus) mikroflórát, mely a mindennapos tevékenység során, kontaktus útján kerül a bőrfelszínre.

Alkoholos kézbedörzsölés: egy eljárás alkoholos kézfertőtlenítő készítmény alkalmazásával, mely a kezek bőrfelületén egyenletesen eloszlatva, majd a kéz bőrébe bedörzsölve, víz hozzáadása és letörlés nélkül csökkenti vagy gátolja a kéz bőrfelületén lévő átmeneti (tranzitórikus) mikroflórát.

Fertőtlenítőszer: egy vagy több hatóanyagot tartalmazó készítmény, mely az előírt alkalmazás mellett a kórokozók elpusztítására, inaktiválására alkalmas és ilyen céllal kerül engedéllyel forgalomba, illetve felhasználásra.

Kéz Hartmann

Miután megismertük az alapokat, felmerül bennünk a kérdés, vajon melyik szer a legalkalmasabb arra, hogy a leghatékonyabban megvédjen bennünket a fertőzésektől?

Mivel fertőtlenítsünk?

A koronavírusok (pl. SARS-CoV, MERS-CoV és a jelenlegi járványhelyzet kialakulásért felelős SARS-CoV-2) inaktiválásához a burokkal rendelkező vírusok ellen hatásos ún. szelektív virucid/virucid hatású fertőtlenítőszereket kell használni.

Az alábbi Sterillium® termékek mindegyike kiváló bőrkímélő tulajdonsággal, valamint széleskörű hatékonysággal rendelkezik baktériumok, gombák és vírusok (pl. Influenza-, és Koronavírus) ellen. Tartós használatukat is jól tolerálja a bőr, annak felszínéről nem távolítja el a zsírokat.

•Sterillium® - Klasszikus kézfertőtlenítőszer

Az első alkoholos kézfertőtlenítőszer - 1965 óta változatlan összetétellel

•Sterillium® classic pure 

A klasszikus Sterillium® érzékeny bőrre ajánlott változata

•Sterillium® Gel 

Gél állagú kézfertőtlenítőszer Színezék- és illatanyagmentes Etanol alapú, teljes virucid hatással Nem képez ragacsos felületet a bőrön (spagetti-effektus)

•Sterillium® Tissue 

Sterillium folyadékkal átitatott kézfertőtlenítő törlőkendő Praktikus, egyesével csomagolt kiszerelés

Mikor fertőtlenítsük a kezünket?

Általánosságban a kockázaton alapuló és a tevékenységnek megfelelő kézhigiéne ajánlott. Kezet kell fertőtleníteni tekintet nélkül a kesztyű viselésére:

•Beteggel (potenciálisan fertőzött személlyel) történő érintkezést követően.

•Beteg (potenciálisan fertőzött személy) közvetlen környezetével történő érintkezést követően.

•(Potenciálisan) fertőzött eszközök, tárgyak, felületek érintése, kezelése után.

•Védőkesztyű felvétele előtt és levétele után.

•Minden olyan tevékenység megkezdése előtt, melyeknél különösen fennáll a fertőződés veszélye.

Végül, de nem utolsó sorban pedig oda kell figyelnünk arra, hogy kellő gondossággal végezzük el a kézfertőtlenítést, ne sajnáljuk rá a terméket és szánjunk rá elegendő időt!

 

Hogyan fertőtlenítsük a kezünket?

Adagoljunk annyi fertőtlenítőszert a száraz tenyerünkbe, amennyivel a kéz teljes felületét be tudjuk nedvesíteni. A készítményt 30 másodpercen keresztül alaposan dörzsöljük be a kéz bőrébe, míg meg nem szárad. Különösen ügyeljünk a hüvelykujjakra és az ujjbegyekre, mert a kórokozók előfordulása sokkal gyakoribb ezeken a részeken.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alkoholos kézfertőtlenítőszerek alkalmazását, szemmel látható szennyeződés esetén pedig alapos kézmosást javasol a koronavírus-járvány megelőzése kapcsán is.

 

Ha a kézhigiéne előbbiekben részletezett szabályait betartjuk, akkor már nagyon sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében.

 

Szponzorált tartalom


2020. 12. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés