2021. Június 18. péntek
Ha a felnőttek nem figyelnek eléggé, a gyerekek nemcsak csodálják a csillogó karácsonyi díszeket, de összetörik, megkóstolják vagy a szemükbe is kenik, az ilyen baleseteknek pedig súlyos, jóvátehetetlen következményei lehetnek – számoltak be tapasztalataikról amerikai sürgősségi gyermekgyógyászok.

Amir Kimia és munkatársai az egyik legnagyobb bostoni gyermekkórház baleseti részlegének dokumentációját nézték át. Úgy tapasztalták, hogy a jelentős ünnepek, mint a karácsony különösen veszélyesek, amikor a felnőttek figyelme megoszlik a különféle tennivalók között.

karácsonyi balesetek

A kórházba szállított gyerekek 56 százaléka lenyelt vagy részben megevett valamilyen üvegdíszt, esetleg elektromos égőt. Az üvegtárgyak gyakran okoztak vérzést a szájüregben vagy valahol a gyomorban, belekben. A sürgősségi osztályra kerülők többsége két-három éves, 45 százalékuk lány volt. Szinte mindenkinél kellett röntgenvizsgálatot végezni és minden harmadik-negyedik sérült műtéti kezelésre szorult.

Két gyereket áramütés is ért a baleset következtében. Gyakran volt szükség a száj, az arc varrattal történő ellátására, ami a legjobb műtéti technika esetén is maradandó heggel, arctorzulással járhat.

A kutatók hangsúlyozzák: a gyermekgyógyászoknak folyamatosan kellene a szülőket emlékeztetni arra, hogy a különféle dísztárgyakat a lakás minden pontján biztonságosan helyezzék el. A karácsonyfán a díszeket olyan magasra tanácsos tenni, hogy a kicsi gyerekek semmiképp se érhessék el.


Forrás: MTI
2009. 12. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés