2021. Szeptember 19. vasárnap
Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy azok a tinédzserek, akiknek át kell élniük szüleik válását, gyakran szenvednek különféle pszichoszomatikus problémáktól, például fejfájástól, alvászavartól, feszültségtől, szédüléstől vagy éppen étvágytalanságtól.

A Stockholm Egyetemen végzett kutatásból az is kiderült, hogy a gyerekek számára rosszabb, ha válás után csak az egyik szülővel élnek, mintha mindkét szülő felváltva gyakorolná a felügyeletüket. Az elmúlt húsz év során a fejlődő országokban egyre nagyobb számban történnek válások, így egyre több gyerek érintett e téren, és úgy tűnik, a leginkább azok a gyerekek a veszélyeztettek, akiket csupán az egyik szülő nevel. A vizsgálat során a svéd szakemberek közel 150 000 12 és 15 év közötti fiatalt kísértek figyelemmel, akiknél felmérték az esetlegesen előforduló pszichoszomatikus megbetegedések előfordulását, illetve azt, hogy tudnak-e szükség esetén a szüleikhez fordulni, és van-e annyi pénzük arra, amire éppen kell, mint a barátaiknak.

A gyerekeket az alapján kategorizálták, hogy a szüleik válása után csak az egyik szülővel éltek-e, netán megosztott felügyeleti joggal rendelkeztek felettük, vagy a két szülővel éltek együtt egy úgynevezett nukleáris családban. A szakemberek megállapították, hogy összességében a lányok körében több volt a pszichoszomatikus probléma, mint a fiúknál, ám azt is figyelembe kell venni, hogy a lányok könnyebben vállalják fel ezeket a gondokat, mint a fiúk. A legtöbb ilyen jellegű megbetegedés azonban azoknál jelentkezett, akik csak az egyik szülővel éltek, a legkevesebb pedig azoknál, akik mindkét szülővel együtt a közös otthonukban.

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban közzétett tanulmányból az is kiderült, hogy bár a tinik számára általában stresszes, amikor két külön háztartásban kell felváltva élniük, úgy tűnik a tény, hogy mindkét szülőjükkel rendszeresen tarthatják a kapcsolatot, felülírja ezt a nehézséget.


Forrás: Medipress
2015. 05. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés