2019. Szeptember 20. péntek
A jód elősegíti az agy fejlődését az anyaméhben töltött idő első hónapjaiban – derül ki egy friss kutatásból.

Egy egyszerű étrendkiegészítővel elérhető, hogy magasabb IQ-jú csemeték szülessenek, amin a gazdaságnak többmilliárdnyi haszna lenne. Szakértők szerint érdemes lenne arra buzdítani a kismamákat, hogy szedjenek jódot – legalább a várandósságuk elején. A Lancet Diabetes and Endocrinology című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint egy gyermeknél a britek esetében nagyjából kilencvenezer forintnyi „befektetéssel” csaknem kétmillió forintos hasznot lehetne elérni, mert a jód miatti – átlagosan 1,22 pontos – IQ-többlet ennyit ér a munkaerőpiacon.

A jódhiány miatti pajzsmirigy-megnagyobbodás, azaz a golyva igen elterjedt betegségnek számít napjainkban is, amit már évtizedek óta jóddal dúsított élelmiszerekkel igyekeznek megelőzni. „Eljött az idő, hogy a jódhiányos társadalmakban élők, akik egyébként nem kapnak megfelelő jódpótlást, várandósság, szoptatás és családtervezés idején mindennap étrendkiegészítőt szedjenek. Már az enyhe jódhiány is alacsonyabb IQ-t eredményezhet a gyereknél – magyarázta Kate Jolly, a Birminghami Egyetem munkatársa. Az emberi szervezet nem tud jódot előállítani, ám kiegyensúlyozott táplálkozással kivitelezhető, hogy ne legyen szükség étrendkiegészítőre. A Birminghami Egyetem 1 361 korábbi tanulmányt elemeztek újra, hogy megállapítsák az IQ gazdaságra gyakorolt hatását.


Forrás: Medipress
2015. 08. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés