2018. Április 22. vasárnap
Az önkontroll csökkentésével növeli az egészségtelen táplálkozás kockázatát az internetes közösségi oldalak használata.

A közösségi oldalak használata hizlal – bár nem azért, amiért a többség gondolná. A kutatók kimutatták, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalt rendszeresen használó személyek nagyobb önbecsüléssel, de alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, ami azt eredményezi, hogy a hálózatról lekapcsolódva nagyobb valószínűséggel rágcsálnak egészségtelen ételeket.

A Columbia és a Pittsburgh-i Egyetem kutatói úgy vélik, inkább ez a tényező áll a hízás hátterében, mint az, hogy a netezés ülő életmódra ösztönöz. A Journal of Consumer Research legújabb számában megjelent kutatásukban így foglalták össze eredményeiket: „Az internetes közösségi oldalak pozitív hatást gyakorolhatnak az önbecsülésre és a közérzetre, ez a fokozott önbecsülés azonban káros hatással lehet a viselkedésre. Mivel a felhasználók odafigyelnek arra, milyen képet mutatnak a közeli barátaiknak, a közösségi oldalak használata növeli az önbecsülést azokban a felhasználókban, akik közeli barátaikra összpontosítanak a közösségi oldal használata közben. Az önbecsülés ezen átmeneti megnövekedése azonban azt eredményezi, hogy a közösségi oldalon való szörfözést követően kisebb önkontrollt tanúsítanak.”

A kutatók öt kísérlet segítségével elemezték a felhasználók viselkedését a közösségi oldal elhagyása után. Az eredmények összefüggést mutattak a weboldal használata és az ételekkel illetve pénzköltéssel kapcsolatos önkontrollal. Kiderült, hogy azok az emberek, akik arra használták a közösségi oldalt, hogy barátaikkal beszélgessenek, nagyobb valószínűséggel habzsoltak és váltak túlsúlyossá. Esetükben a hitelkártya hitelek aránya is magasabb volt. Ugyanezek azonban nem vonatkoztak azokra a felhasználókra, akik olyan emberekkel érintkeztek a weboldalon, akiket nem ismertek olyan jól.


Forrás: Medipress
2013. 01. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés