2021. Április 17. szombat
Ígéretesnek ítélték spanyol kutatók az általuk fejlesztett HIV-vakcina első klinikai próbáit. A vakcina segítségével a HIV-fertőzés a herpeszhez hasonló „kisebb krónikus fertőzéssé” csökkenthető.

A The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása által idézett szakemberek klinikai vizsgálataikba 24 egészséges embert vontak be, akik közül 22-nél kifejlődött immunválasz a HIV vírussal szemben, miután megkapták az MVA-B jelű vakcinát.

HIV-vakcina

A védőoltás a HIV-vírus négy génjét tartalmazza, amelyek serkentik a T- és B-limfociták termelődését. Ezeket a limfocitákat „tréningezi” a vakcina, megtanítja azon kórokozók felismerését, amelyeket alapesetben nem ismert, ezért velük szemben a szervezetnek természetes védettsége nem volt. A B-sejtek olyan antitesteket termelnek, amelyek a vírust még a sejtek megfertőzése előtt támadják meg, a T-sejtek pedig azonosítják és elpusztítják a megfertőződött sejteket.

„Olyan ez, mintha a HIV képét megmutatnánk neki (az immunrendszernek), melyet aztán felismer, ha a jövőben újra látja” – magyarázta az immunizálás lényegét Mario Esteban kutatásvezető, a madridi Országos Biotechnológiai Központ munkatársa.

A vizsgálat résztvevőinek csaknem háromnegyedénél fejlődtek ki HIV-specifikus antitestek az oltást követő 11 hónapon belül. Mintegy negyedüknél alakult ki a T-sejtek egyik HIV-ellen küzdő típusa, a CD4+ jelű, míg kétharmaduknál egy másik típus, a CD8+ jelű. Összességében a résztvevők 92 százalékánál fejlődött ki valamiféle immunválasz, ami azonban nem jelenti azt, hogy az illető védett lenne a HIV-fertőzés ellen.

Esteban hangsúlyozta, hogy a vakcina még kezdeti stádiumában van, de „ígéretesként” jellemezte. A következő lépésben HIV-fertőzött embereken is tesztelik a vakcinát, hogy kipróbálják, csökkenti-e a vírusszámot.


Forrás: MTI
2011. 09. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés