2020. Július 09. csütörtök
Mindig szörnyű dráma, ha egy fiatal, egészségesnek tartott sportoló egyik pillanatról a másikra életét veszti edzés közben vagy a sportpályán. Kutatók szerint a hirtelen szívhalál eseteinek egy része genetikai vizsgálatokkal korán felismerhető – Spanyolországban már használják a módszert.

A madridi San Carlos kórház kardiológiai osztálya olyan műszert kapott, mellyel folyamatosan végezhetik a legjobban veszélyeztetett élsportolók genetikai vizsgálatát. A génleolvasó műszerrel Spanyolország több kutatóhelyén dolgoznak, de ez az egyetlen készülék, mellyel kizárólag a sportolók hirtelen szívhalálára hajlamosító géneltéréseket keresik.

hirtelen szívhalál

A génleolvasó a hét valamennyi munkanapján a kórházban elemzi a sportolók génjeit és óránként 16 vizsgálati anyagot tud kiértékelni. A műszer két óra alatt megtalálja azokat a géneket, amelyek az egyik életveszélyes szívritmuszavar, a Brugada-tünetcsoport megjelenésére hajlamosítanak. Korábban ehhez 25 órai folyamatos munkára volt szükség.

Pedro és Josep Brugada spanyol kardiológusok 1992-ben ismertették megfigyeléseiket. Ők fedezték fel azt az öröklődő génhibát, mely fiatal korban minden előzmény nélkül a szív működésének megszűnéséhez vezet. Ilyenkor a szívkamra ritmusos összehúzódások helyett remegni, fibrillálni kezd, így a vérkeringés gyakorlatilag azonnal megáll.

Azóta világszerte sok vizsgálat foglalkozott ezzel az életveszélyes helyzettel. A Brugada-szindróma Ázsiában a leggyakoribb. Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken vagy Japánban ilyen esetek halmozottan fordulnak elő – ott ez bizonyos családokban többeket érint.

Ha az ilyen, genetikai okok miatt nagy kockázattal élő fiatalokat a most elindított technikával időben sikerül megtalálni, sok hirtelen szívhalál eset megelőzhető a szívükbe ültetett defibrillátor segítségével.


Forrás: MTI
2009. 10. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés