2020. Július 02. csütörtök
A betegség ritka válfajában szenvedő hétéves, bátor kislány, Niamh egyik petefészkét el kellett távolítani.

Niamh Brownban az idei év első felében mutatták ki a csupán néhány fiatal lányt sújtó daganatos megbetegedést. A Manchesteri Gyermekkórházban műtötték meg, ahol eltávolították az egyik petefészkét. A kemoterápiát követően az orvosok szerint most gyógyulófélben van. Édesanyja, a 36 éves Julia így nyilatkozott a történtekről: „Azután diagnosztizálták nála a betegséget, hogy a nyári szünet elején a korai pubertás jeleit kezdte mutatni. Legelőször a hangulatingadozásai tűntek fel. Egyik napról a másikra kamasz lett. Az orvosok egy narancs méretű daganatot találtak benne.”

Niamh esetében ritka, fiatalkori granulosasejtes daganatot diagnosztizáltak. Ezek a granulosasejtekből kialakuló tumorok általában a petefészekben fejlődnek ki, és – ahogyan Niamh esetében is – rosszindulatúak. A granulosasejtek fő funkciója a nemi hormonok termelése. A betegség leggyakoribb tünete gyermekekben a korai pubertás. Ha a daganatot időben felfedezik, a prognózis általában kedvező. Niamh bátran viselte a megerőltető kezeléseket, és csak egyetlen dolog miatt panaszkodott. „Egyedül a torna hiányzott neki. Ez a mindene, teljesen odavan érte” – mondta édesanyja.

Még nem mehetett vissza a tornászcsapatba, helyette a daganatos betegségekkel kapcsolatos jótékonyságra áldozza minden szabadidejét. Nemrég például Niamh volt a Tameside Tornaklub által szervezett jótékonysági estély díszvendége, amelyen 900 font adomány gyűlt össze. Niamh prognózisa jó, és az orvosok szerint a betegségtől függetlenül felnőttkorában valószínűleg képes lesz gyermeket szülni.


Forrás: Medipress
2013. 11. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés