2020. Július 03. péntek
Nem a bőrrák jelenti az egyetlen veszélyt azoknak, akik rajonganak a mesterséges barnulásért – figyelmeztetnek a bőrgyógyászok. Szoláriumozás közben például herpeszt is lehet kapni.

Rengeteg hír szól a napágyak használatának kockázatáról, ám azok elsősorban az UV-sugárzás következményeire összpontosítanak. Az egész éves barnaságra vágyók azonban a herpesz jellemzően szexuális érintkezéssel terjedő válfajával is megfertőződhetnek. A nemi herpesz rendkívül fertőző, bőrérintkezés útján átadható betegség, amely leggyakrabban közösüléssel, illetve orális szexszel terjed. A fertőzött személynél ráadásul bizonyos időközönként fájdalmas kiütések formájában újulhat ki. Gyógymód egyelőre nincs rá, csupán kezelni lehet a gyulladás fellobbanásakor. „Praxisomban már bakteriális fertőzéssel, szemölccsel és herpesszel is találkoztam, amit szoláriumhasználat okozott” – nyilatkozta Dawn Marie Davies, az egyesült államokbeli Mayo Klinika bőrgyógyásza. A szakember hozzátette, hogy a herpeszen kívül bőrfertőzést okozó staphylococcus, székletbaktérium és humán papillomavírus is képes túlélni a szolárium jelentette környezetet, mivel a mesterséges UV-fény a természetessel ellentétben nem fertőtlenít.

Az egyik szoláriumozó bőrén tenyésző kórokozók könnyedén átkerülhetnek a gépre, a hő ráadásul még ellenállóbbá teszi őket. A hőmérséklet miatti verejtékezés pedig még nedvességet is biztosít a vírusok és a baktériumok szaporodásához. „Azok a kórokozók, amelyek a naponta órákon keresztül üzemelő szoláriumokban tenyésznek, egyre ellenállóbbá válnak az UV-fénnyel szemben, így aggasztóan megerősödhetnek” – összegezte a veszélyt Dr. Davies.


Forrás: Medipress
2015. 04. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés