2020. Szeptember 18. péntek
1. Kiságy bebiztosítása  -  2. Szekrények és minden ami bennük található  -  3. Konnektorok -   4. Lépcsők  -  5. Bútorok sarkai
A kisgyerekek természetüknél fogva mozgékonyak. Ezért érdemes arról elgondolkodnunk, hogyan tudjuk megvédeni az otthon leselkedő veszélyektől.

1. Kiságy bebiztosítása

Abban a pillanatban, mikor gyermeked megtanul két lábon állni, biztosan nem lesz többé érdekelt abban, hogy jól nevelt módon az ágyban maradjon. Különösen éjszaka okozhat ez gondot, hiszen a házban egyedül bolyongó csemete nem teljesen az, amit egy szülő kívánhat magának. Szerencsére a legtöbb csecsemőknek és kisgyermekeknek készült kiságynak van védőfala. Az ilyen védőfalat csecsemők esetében a fejrészhez szokták felszerelni, kisgyerekek esetében az ágy oldalára. Léteznek olyan támlák is, melyek igaz, hogy nem akadályozzák meg a gyermeket az ágy elhagyásában, ugyanakkor megvédik a véletlenszerű kieséstől.

2. Szekrények és minden ami bennük található

Alapvetően minden olyan tárgyat, mellyel valamilyen módon a gyermek árthat magának nem szabad olyan helyen tartani, hogy az a keze ügyébe akadjon. Elsősorban az éles evőeszközökről, gyógyszerekről, vegyszerekről és minden olyan dologról van szó, melynek maró vagy mérgező hatása van. Ezeket az anyagokat tegyük fel olyan magasra, ahol már a gyermek biztosan nem tud hozzájutni, ez a legegyszerűbb módja, hogy megvédjük tőlük gyermekeinket. A fiókokat más módon is be lehet biztosítani, melynek egyik példája a speciális blokkolók használata. Az ilyen jellegű tárgyak “feltörése” általában túl nehéz egy gyermek számára, mivel nagyobb erőt és precizitást igényel.

3. Konnektorok

A konnektorok általában alacsonyan, a padló részhez közel találhatóak, mely potenciális veszélyt rejt a különösen érdeklődő gyermekre nézve. Szerencsére léteznek speciális tárgyak az elektromos konnektorok biztonságossá tételéhez. A tipikusan erre a célra kifejlesztett blokkolók egy műanyag fedőrészt biztosítanak a használaton kívüli konnektor számára. Azonkívül, hogy fizikailag megnehezíti az elektromos forráshoz való eljutásban a gyermeket, a műanyag rész nagyon gyengén vezeti az áramot, mely az áramütés valószínűségét a minimálisra csökkenti. A műanyag blokkolók előnyének számít az, hogy könnyen hozzáférhetőek (szinte minden bútort vagy műszaki cikket forgalmazó üzletben megtalálhatóak), olcsóak, nagyon ritkán fordul elő, hogy drágábbak ezerkétszáz forintnál.

4. Lépcsők

A legtöbb otthon történt balesetnek megvan a maga helye, melynek nem elhanyagolható része a lépcsőhöz kötődik. Az éppen járni megtanult kisgyerekekre különösen veszélyes - ekkor a csöppségek egyensúlyérzéke még nem alakult ki teljesen, a lépcsőfokok pedig túl nagyok ahhoz, hogy egyedül megbirkózzon velük. Ezért érdemes a lépcsőket kis kapukkal, kerítésekkel elzárni, melyet a kisgyermekek nem tudnak kinyitni.

5. Bútorok sarkai

A bútorok sarkai általában kemények és élesek. Amennyiben a gyermek nagyon mozgékony - szinte mindenkivel előfordul, hogy életében elérkezik ez az állomás -, játék közben véletlenül megütheti magát. Szerencsére a szekrényeket, komódot, asztalt be lehet biztosítani puha, lekerekített élvédő gumi vagy szivacsszalag segítségével.


Forrás: ismertorvos.hu
2020. 01. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés