2022. Január 18. kedd
A mediterrán étrendről tudjuk, hogy véd a szívbetegség, az Alzheimer-kór és a depresszió ellen, és a hosszú, egészséges élet egyik titkának is tartják. A kutatók most arra is fényt derítettek, hogy az étrend az emlőrák megelőzésében is segíthet.

A JAMA Internal Medicine szaklapban közzétett új kutatás azt mutatta, hogy az extra szűz olívaolajjal kiegészített étrend az emlőrák kockázatának „viszonylag alacsonyabb” szintjével áll összefüggésben. Azokra a spanyol nőkre ugyanis, akik ezt az étrendet követték, a betegség 68 százalékkal alacsonyabb kockázata leselkedett, mint a zsírszegény étrendre utalt nők. A mediterrán étrend sok növényi élelmiszert, például zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, dióféléket, magvakat és olajbogyót, nagy mennyiségű extra szűz olívaolajat és halat, valamint mértékletesen fogyasztott vörösbort tartalmaz. Az étrendre a feldolgozott élelmiszerek, a feldolgozott szénhidrátok, édességek, csokoládé és vörös hús kis mennyiségű fogyasztása is jellemző.

A kutatók a vizsgálatba 4 282 hatvan és nyolcvan év között nőt vontak be, akik mindegyike a szív-érrendszeri megbetegedések vagy az agyvérzés magas kockázatának volt kitéve. A résztvevőket véletlenszerűen három csoportra osztották: az első extra szűz olívaolajjal kiegészített mediterrán étrenden, a második csoport diófélékkel kiegészített mediterrán étrenden, a harmadik pedig zsírszegény étrenden élt. Az első csoport tagjai hetente egy liter extra szűz olívaolajat kaptak, amelyet családjukkal együtt fogyasztottak el, a második csoport tagjai pedig 30 gramm vegyes diófélét (15 gramm diót, 7,5 gramm mogyorót és 7,5 gramm mandulát). Az eredmények azt mutatták, hogy az extra szűz olívaolajjal kiegészített étrendet követő nőkre a rosszindulatú emlődaganat 68 százalékkal alacsonyabb relatív kockázata leselkedett, mint a zsírszegény étrendre fogott nőkre. A diófélékkel kiegészített mediterrán étrendet követő résztvevők esetében azonban nem volt jelentős az emlőrák kockázatának eltérése a zsírszegény étrenden élő nőkhöz képest.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy kutatásuk számos korlátozó tényezővel is rendelkezett, például azzal, hogy a kutatásba bevont nők az emlődaganaton kívül más betegségekben is szenvedtek. A korlátozó tényezők miatt a kutatás alapján nem lehet biztosan megállapítani, hogy a megfigyelt előnyök elsősorban az olívaolajnak, vagy annak a mediterrán étrend keretében való fogyasztásának tudhatók be. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Miguel Martinez-Gonzalez, a spanyolországi Navarrai Egyetem munkatársa elmondta, az eredmények arra utalnak, hogy az extra szűz olívaolajjal kiegészített mediterrán étrend valóban előnyös hatást gyakorol az emlődaganat elsődleges megelőzésében. A szakértő úgy véli, hogy a rák elleni küzdelemben a preventív stratégiák jelentik a legésszerűbb megközelítési módot.


Forrás: Medipress
2015. 09. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés