2020. Július 10. péntek
A fogamzásgátló tabletta jótékony hatásairól számos tanulmány született már: nem csak a nem kívánt terhességet lehet elkerülni a segítségével, de megszépíti a bőrt és megelőzi a petefészekrákot egyes kutatások szerint. Most pedig kiderült, hogy mindennek tetejében még az agyműködést is serkenti – tudjuk meg a Monash Alfred Psychiatry Research Centre friss elemzéséből, amely a Contraception című szaklapban került publikálásra.

A huszonkét tanulmányt összegző elemzés szerint egyértelmű, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők verbális memóriája jobb, mint azoké, akik semmilyen hormonkészítményt nem vesznek magukhoz.  Emellett a térérzékelés és vizuális memória is összefüggésbe hozható a tabletta progeszteron-tartalmával.

A kutatást vezető Annabelle Warren azzal tréfált, hogy azok a nők, akik tablettát szednek, az aktív napokra kell, hogy időzítsék az interjúikat és az előadásaikat, míg a menstruáció időtartalma alatt érdemes tájékozódási túrára indulniuk, térképpel a kezükben. „A jelenség valószínűleg azzal hozható összefüggésbe, hogy a nők általában eleve jobb verbális képességekkel rendelkeznek, és a női hormonok jelenléte csak tovább erősíti mindezt. Érthető, hogy a verbális képességek akkor kerülnek a leginkább előtérbe, amikor a legtöbb ösztrogén van a szervezetben, vagyis ovuláció idején. A „férfiasnak” vélt térképolvasás képessége pedig akkor a leghangsúlyosabb, amikor a menstruáció miatt az ösztrogénszint a legalacsonyabb” – fejtette ki a szakember.


Forrás: Medipress
2014. 08. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés