2020. Szeptember 22. kedd
A rák gyógyításának reménykeltő új módszere lehet az a fényterápiás módszer, amely személyre szabottan sokkal szelektívebb gyógyítást tesz lehetővé, mint az eddigi rákellenes kezelések, a sebészi, a sugár- és a kemoterápia.

A Marylandi Rákintézet munkatársai az általuk kidolgozott eljárásban antitestet alkalmaznak, amely képes a rákos sejt felszínén lévő fehérjékhez kötődni. Az antitestet összekapcsolták az IR700 jelű vegyülettel, amely a közeli infravörös tartományba tartózó fénnyel aktiválható. Az ilyen hullámhosszú fény több centiméter mélységig képesek behatolni a bőrbe.

A módszer működőképességét állatkísérletekben ellenőrizték. Pikkelysejtes karcinómát váltottak ki egerekben, amelyeket azután a gyógyszerrel és közeli infravörös fénnyel kezeltek. A tumor mérete jelentősen csökkent a kezeletlen kontrollcsoporthoz képest, az állatok túlélési ideje pedig jelentősen kitolódott – idézte a BBC hírportálja a Nature Medicine című szakfolyóiratban közölt tanulmány eredményét.

A szelektív kezelés nagy előnye, hogy minimálisra csökkenti a rosszindulatú sejteket körülvevő egészséges sejtek károsodását, amely egyébként a szokványos sugár- és kemoterápiánál gyakran előfordul.


Forrás: MTI
2011. 11. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés